Království, kde jsou zakázané veškeré hlasité zvuky, paní učitelka Tichá učí tichému zpěvu a vězení je plné většinou nespravedlivě zadržovaných vězňů? Legendární Tiché šlapací království vychází knižně.

Zdeněk Svěrák Tiché šlapací královstvíTiché šlapací království má krále, který nesnáší jakékoliv hlasité zvuky, proto všichni musejí šeptat. Tichošlap IV. nesnáší práskání, bouchání, hlasité zpívání i mluvení. Na fotbale se nefandí, když padne gól, tribuny spořádaně mlčí. Jediné, co miluje, jsou poštovní známky, na nichž je vyobrazen, a ticho, samozřejmě. Jelikož král stále sedí nad nějakou známkou, hlídá pořádek v království rádce Josef Špicl a stává se tak jakýmsi samozvaným vládcem. A proč je království „šlapací“? Všichni tu totiž jezdí na kolech a ve šlapacích autech, aby nedělali hluk.

Když si elektrikář Karel zazpívá při stoupání po sloupech, žák druhé třídy Václav Bíško bouchne papírový pytlík a poštmistr Spěšnina razítkuje na své poště v Makovicích, spustí se kolotoč nečekaných událostí, který nakonec změní celý běh dějin Tichého šlapacího království. Tyto zdánlivě nevinné události je totiž stojí svobodu a skončí v královském vězení. Naštěstí je tu vynalézavá paní učitelka Tichá, jež vyučuje tichému zpěvu, a také princezna Bohunka, zamilovaná do Karla. Jestli se král Tichošlap umoudří a napraví nespravedlnost, která se mu děje v podhradí, už prozradí veselá pohádka Zdeňka Svěráka pro děti i dospělé.

Rozhlasová pohádka Zdeňka Svěráka měl v roce 1968 skončit navždy v propadlišti dějin, protože podivné království prý příliš připomínalo tehdejší Československo. Naštěstí, i když byla původní nahrávka vládními úřady zničena, se Tiché šlapací království dočkalo po roce 1989 nové verze, pod známým názvem Kolo se zlatými ráfky.

Číst text pohádky, kterou znáte jako rozhlasovou hru s krásnými písničkami a hlasy velkých českých divadelních herců, je trochu divné. Ale na druhou stranu je moc dobře, že Svěrákova pohádka spatřila světlo světa i v tištěné podobě a mohou se s ní tak seznámit děti z další generace. Chytrý, nepodbízivý Svěrákův slovní humor chytne za srdce a malí i velcí čtenáři nadšeně fandí Karlovi, Bohunce i malému Vaškovi, aby svůj boj proti tichu vyhráli. Součástí příběhu jsou samozřejmě i texty písní, které se v pohádce objevily.

Možná je jen malinko škoda, že nakladatelství Cosmopolis nenapadlo ke knížce přibalit oblíbenou audiopodobu pohádky.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: