V sobotu 13. června 2015 se již podvanácté koná oblíbená Pražská muzejní noc. Začátkem 19. hodiny se otevře rekordních 80 objektů celkem 48 pražských muzeí, galerií i dalších kulturních institucí. Milovníci muzeí budou moci zavítat na netypické noční prohlídky. Čekají na ně expozice, výstavy. Zpřístupněné objekty doplní řada programů a doprovodných akcí pro dětské i dospělé příznivce kultury. I letos nebudou chybět divadelní a taneční představení, speciální komentované prohlídky, koncerty, projekce filmů a dokumentů, výtvarné dílny a workshopy.

Foto: Národní technické muzeum, Kateřina Uksová
Foto: Národní technické muzeum, Kateřina Uksová

Vstup do muzeí je tradičně zdarma, stejně jako doprava speciálními muzejními autobusovými linkami Dopravního podniku hl. m. Prahy.

Pražská muzejní noc proběhne v sobotu 13. června 2015 od 19.00 do 01.00 hodin.

Poprvé se letos účastní také Charita Česká republika, Knihovna AV ČR, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze, Galerie Villa Pellé, Galerie HOLLAR, Muzeum historických nočníků a toalet, Plynárenské muzeum Pražské plynárenské a Vládní salonek Českých drah na pražském hlavním nádraží. Akce se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Magistrátu hl. m. Prahy.
„Pražská muzejní noc je vzhledem k letošnímu dvanáctému ročníku již stálicí mezi kulturními událostmi metropole. Také se stala akcí velmi prestižní, o čemž svědčí letošní rekordní počet zúčastněných muzeí a galerií, které tak mají jedinečnou příležitost vzájemně spolupracovat,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Žehlení plynem, práce kriminalistů, běžně nepřístupné prostory i desetiminutové lekce němčiny

Zapojená muzea nabídnou návštěvníkům také množství doprovodných akcí v podobě koncertů, divadelních i filmových představení, workshopů, výtvarných dílen, ochutnávek a oblíbených fotokoutků.
V prostoru před Národním památníkem na Vítkově se účastníci mohou seznámit s Československou obrněnou brigádou prostřednictvím prezentace pojízdné techniky a dobového tábora.
Pro všechny zájemce o umění připravila Národní galerie ve Veletržním paláci několik specializovaných komentovaných prohlídek, věnovaných tvorbě a dílům vybraných umělců.
Charita Česká republika zve v rámci přednášky o vývoji české sociální architektury spojené s komentovanou prohlídkou do funkcionalistického objektu Marianea, České dráhy zpřístupní Vládní salonek se secesní čekárnou na pražském hlavním nádraží a Národní technická knihovna připravila speciální prohlídku digitalizačního pracoviště a knižních skladů.
Nadšenci do kriminalistiky ocení programy Muzea policie ČR věnované zkoumání mikrostop a balistice s mikroskopováním skutečných nábojnic.
Plynárenském muzeu je možné vyzkoušet si žehlení plynem a v Goethe Institutu naučit se německy v 10 minutách.

Nechte děti vydovádět

Letecké muzeum Kbely připravilo pro děti závody ve skákání v pytlích na vrtulové listy a malování letadel křídou, v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur na ně čekají bhútánské výtvarné dílny. V budově Matematicko-fyzikální fakulty UK zažijí neuvěřitelné pokusy, které ukazují fyziku jinak, než jak ji děti znají ze školy. Malí nadějní vědci se tak například naučí levitovat jako Harry Potter nebo poznají návod na neviditelnost a mnohé další triky. V areálu Mineralogického muzea Přírodovědecké fakulty UK mohou pod binokulárními mikroskopy prozkoumat minerály, krystaly chemických látek, rostliny, hmyz, ulity plžů a další malé zázraky přírody. V Zámeckém areálu Ctěnice si mohou vyzkoušet drcení obilí na kamenné zrnotěrce, vrtání kamenných nástrojů, malbu obrazců na stěnu jeskyně nebo řezání kůže kamennými nožíky.

Snadné cestování zajistí speciální autobusové linky

Španělská synagoga, foto: Židovské muzeum v Praze
Španělská synagoga, foto: Židovské muzeum v Praze

Speciální autobusové linky s nápisem Muzejní noc vypraví Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) speciálně pro tuto akci. 11 bezplatných autobusových linek s bezbariérovým přístupem účastníky dopraví do objektů zapojených institucí po celé Praze.
Autobusy budou k dispozici od 18.30, kdy vyjedou první linky z náměstí Jana Palacha, poslední spoje budou k dispozici přibližně do 01.00. Centrálním přestupním bodem bude i letos náměstí Jana Palacha u stanice metra A Staroměstská, na které bude ukončeno  deset z 11 linek. Linka č. 11 pojede ze Smíchovského nádraží. Provoz metra ze soboty na neděli se prodlouží do jedné hodiny po půlnoci. Cestování mimo autobusové linky Pražské muzejní noci bude zpoplatněno běžným způsobem. Všechny noční tramvajové linky budou kapacitně posíleny a budou jezdit dle platných jízdních řádů. Parkování mimopražských návštěvníků zajistí záchytná parkoviště P+R u stanic metra, parkoviště budou k dispozici až do dvou hodin ráno. Do jedné hodiny ráno bude fungovat i infolinka Dopravního podniku na telefonním čísle 296 19 18 17.
„Pražská muzejní noc se stala pro Dopravní podnik tradicí a já osobně jsem rád, že jsme nedílnou součástí této výjimečné kulturní události. Již po dvanácté se ulice přilehlé k náměstí Jana Palacha změní v jeden velký autobusový terminál, ze kterého budou nepřetržitě vypravovány autobusy za kulturními zážitky. Věřím, že návštěvníci v rámci této ojedinělé akce zavítají i do Muzea MHD ve Střešovicích, kde naleznou řadu exponátů připomínajících letošní 140. výročí MHD v Praze,“ říká Jaroslav Ďuriš, generální ředitel DPP.

Pečlivě se připravte na Pražskou muzejní noc

Aktuální informace o Pražské muzejní noci 2015 naleznete na www.prazskamuzejninoc.cz, kde si můžete předem vytvořit svůj vlastní program pomocí aplikací Moje muzea a Moje noc.
Letos je připravena i mobilní verze m.prazskamuzejninoc.cz. Zajímavosti ze zákulisí sledujte na Facebooku www.facebook.com/prazskamuzejninoc a Reportáže z průběhu přinese zpravodajský portál Národního muzea Muzeum 3000 (www.muzeum3000.cz).
Informační brožuru v elektronické podobě s detailním programem jednotlivých objektů i mapu dopravy si můžete stáhnout ve formátu pdf do svých tabletů a chytrých telefonů, a mít ji tak celou noc po ruce nebo si ji vytisknout z www.prazskamuzejninoc.cz.

Informační stany Pražské muzejní noci budou umístěny na Václavském náměstí před Historickou budovou Národního muzea v pátek 12. června od 12.00 do 19.00 hodin a v sobotu 13. června od 10.00 do půlnoci, na náměstí Jana Palacha v sobotu 13. června od 10.00 do půlnoci. Návštěvníci si mohou vyzvednout tištěné mapy dopravy Pražské muzejní noci se seznamem zapojených objektů a získat další informace o průběhu akce a doprovodných programech jednotlivých institucí.

Zdroj: www.prazskamuzejninoc.cz

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: