Od 1. dubna 2011, kdy se poprvé návštěvníci Neviditelné výstavy v Novoměstské radnici v Praze 2 mohli projít po zcela zatemněných místnostech s nevidomým průvodcem, uplyne již pět let. Protože se jedná o půlkulaté výročí, připravili si její tvůrci bohatý čtyřdenní program, který bude probíhat od 7. do 10. dubna.

neviditelna-vystavaNeviditelná výstava byla zprvu plánována jako dvouletý projekt. Opravdu nás velice těší, že zájem o tento netradiční zážitek trvá i po pěti letech. Široké veřejnosti se snažíme představit svět nevidomých i skrze speciální akce, které pořádáme v rámci Mezinárodního dne bílé hole 15. října. Zájemci si už mohli vyzkoušet vařit poslepu, projít labyrintem nebo si třeba nakoupit.“ řekla Rita Küű, manažerka výstavy.

Po zcela zatemněných a speciálně vybavených místnostech provází nevidomí či částečně nevidomí průvodci. Na chvíli je tak možné prožít složitost pohybu v naprosté tmě, ovládání domácích spotřebičů, nebo připrava oběda. Bez osvětlení je možné zažít neviditelnou masáž, ochutnávku vína nebo večeře. Výstava je také příležitostí pro firmy, které mohou v prostorách uspořádat neviditelný teambuilding.

Na dubnovou akci je možné zakoupit zlevněné vstupné v hodnotě 555 Kč. To je platné až pro pět osob  po dobu pěti měsíců. Narozeninový program má tento harmonogram:

  • čtvrtek 7. dubna 15:00 – módní přehlídka nevidomých průvodců a průvodkyň, kterým styling zajišťují profesionálky z Outfitmanie. Akce se uskuteční v Mázhausu Novoměstské radnice za účasti patronky výstavy Jitky Boho Válkové. Hosty přehlídkou provede Markéta Martiníková a o hudební doprovod se postará Neviditelný band složený z průvodců výstavy;

  • neviditelna-vystava-braillovo-pismopátek 8. dubna 18:30 – koncert téměř potmě v prostorách Neviditelné výstavy, zahrají žáci hudební školy Almis;

  • sobota 9. dubna 10:00 až 16:00 – speciální bojovka pro rodiny s dětmi na Novoměstské radnici;

  • sobota 9. dubna 18:30 – křest knihy „Zaměřená nepřítomnost – pohled jako interpretace světa. Pokus o analýzu světa nevidomého.“ autorky Jany Moravcové, průvodkyně Neviditelné výstavy. Křest proběhne v prostorách Neviditelné výstavy;

  • sobota 9. dubna 19:30 – koncert potmě v prostorách neviditelné výstavy, zahraje Trio Krabat;

  • neděle 10. dubna od 14:00 hodin – Filmové promítání v Maďarském kulturním institutu: Filmy o nevidomých nejen pro nevidomé! Pro diváky jsou připraveny filmy Show pro nevidomé a Hasta la Vista!

Neviditelné výstavy můžete navštívit také v Maďarsku, Polsku nebo brzy ve Švédsku.

Zdroj: TZ Neviditelné výstavy

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: