Více jak pětadvacet let baví a uchvacuje John Grisham čtenáře svými neskutečnými, přitom živoucími a uvěřitelnými příběhy z právnického světa. Nyní se vrací s dalším skvostem, novinkou Píšťalka.

John Grisham PíšťalkaStejně jako byl Dick Francis králem dostihových detektivek, je John Grisham nekorunovaným králem právnického thrilleru. Na každou jeho knihu čekají čtenáři s vysokými očekáváními, která Grisham beze zbytku plní. Nepokrytě pochválit mohu i nový román Píšťalka.

Základem fungujícího právního systému je předpoklad, že zvolení soudci jsou čestní a spravedliví. Co se však stane, když se zaměstnankyni Kárné komise ozve tajemný muž, obviňující soudce či možná několik soudců z korupce? Lacy Stolzová se živí dohlížením nad čistotou a etickým chováním soudců a na takové obvinění musí náležitě reagovat. Za pomoci informátora, snad bývalého právníka, roztáčí kola vyšetřování a rozplétá síť špinavých peněz i úplatků. Kdo soudce financuje a proč? Navíc se zdá, že odhalení nejzkorumpovanějšího vykonavatele práva brání mafie a ta si nenechá jen tak něco líbit. Lacy se pouští na tenký led a ocitá se v přímém ohrožení života. Jak to s Lacy dopadne a jestli najde všechny pachatele, prozradí thriller Píšťalka.

John Grisham i ve své novince, vycházející v nakladatelství Knižní klub, dokazuje, že je pravým mistrem svého oboru, vyzná se ve spisovatelském řemesle, ale samozřejmě i ve všech právnických kličkách a systému. Příběh navíc tentokrát uvádí velmi netradičně, jakýmsi prologem, propracovanou povídkou Svědek procesu. Sympatičtí hrdinové, hutný, čtivě napsaný příběh a napínavý děj dělají z Píšťalky další kousek, který patří nejen do knihovny každého milovníka Grishamových románů.

Soud zasedá, porota je připravena, advokáti na místě. Obžalovaný i žalobce doufají, že dostanou spravedlivý proces. A my můžeme jen doufat s nimi a tetelit se nad krásou a promyšleností vyprávění.

 

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: