Maličký růžový slon, který v noci svítí, chodí za vámi jako pejsek a u toho roztomile troubí. Splněný sen všech kluků a holčiček, nebo jedna velká noční můra? Slon je román, jenž nutí k zamyšlení.

Když se bezdomovec Schoch probudí jednoho kalného kocovinového rána v jeskyni, kde přespává, zjistí, že kocovina je tentokrát horší než jindy. Před Schochem totiž poskakuje úplně maličký, růžový slon a slabě světélkuje.

Jakmile se Schoch ujistí, že se nejedná o halucinaci, ale skutečné živé a pěkně hladové slůně, rozhodne se jednat. Je mu totiž jasné, že slůňata vysoká 40 centimetrů se jen tak nerodí. Spojí síly s místní veterinářkou, která je známá svou náklonností k nemajetným pejskařům. Viktoria mu nejdřív nechce věřit, ale když uvidí nemocné minislůně, okamžitě přiloží ruku k dílu. Slona i Schocha schová vysoko v horách v luxusní vile po svých rodičích a sežene mléko pro slůně i jídlo pro oba. Schoch se rozhodne přestat pít a ochránit malou Sabu, jak růžovou sloní slečnu pojmenuje, i za cenu vlastního života.

Mezitím po ztraceném slůněti pátrá barmský zaříkávač slonů Kaung, jenž byl ošetřovatelem jeho matky v cirkusu, kde došlo k umělému oplodnění, a Sabu přišla na svět. Kaung touží malou slonici ubránit před celým světem, nejvíce však před genovým inženýrem Rouxem a jeho destruktivními pokusy ve jménu vědy. Roux ztrátou slůněte přišel o neskutečné množství peněz, ale také o možnost začít takové živé hračky „vyrábět sériově“. Po slonových stopách se vydávají všichni. Zda zvítězí zdravý rozum nebo síla peněz, už prozradí román Slon.

Útlý román švýcarského spisovatele Martina Sutera nabízí zcela nového a nečekaného hrdinu. No řekli byste, že budete fandit bezdomovci v boji s bezmála celou zemí? Příběh je vyprávěn v několika časových i vypravěčských rovinách, osud malé slonice Sabu tedy rozplétáte pomalu a postupně, skoro jako v detektivce.

Osudy růžové a svítící živé hračky nutí k hlubokému zamyšlení. Děje se ve světových genových laboratořích skutečně něco podobného? Przní se ve jménu vědy a spousty peněz geny krásných a majestátních tvorů, aby mohli sloužit ke zvrhlé zábavě? S každou stránkou Suterovy knihy je čtenář přesvědčenější o správnosti Schochova rozhodnutí schovat slona a Kaungově touze udělat ze Sabu posvátnou, čili nedotknutelnou.

Slon, vycházející v nakladatelství Metafora, uchvátí milovníky skvělých a zdravě znepokojujících příběhů, hrdinů, jimž chcete přát úspěch, a především milovníky všeho živého. Vyprávění o maličkém bezbranném stvoření, které mohlo být velkým a silným slonem, dojme, pobaví i vás možná donutí vyhledat si také pár informací o těchto dech beroucích zvířatech, jako to udělal Schoch. Jestliže se vám líbila Voda pro slony, budete nadšeni i Slonem Martina Sutera.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: