Majestátní lovec, od něhož bychom se měli učit. Šelma se silným sociálním cítěním a myšlením. Vlk dávno spojil svůj život s člověkem, a proto nás stále fascinuje.

Elli H. Radingerová, nejrespektovanější německá odbornice na vlky, před třiceti lety opustila povolání obhájkyně, aby přijala mnohem nejistější místo. Velmi záhy propadla svým novým „klientům“ a zasvětila jim celý život. S vlky se seznámila opravdu zblízka, během dlouholetých pozorování. Poznala jejich vášeň, myšlení, složitý a vypracovaný sociální systém. Viděla je při milostných hrátkách, při narození nového vrhu, ve hře, tuhém boji i krvelačném lovu. Provázela je v nemoci i ve chvílích umírání.

Radingerová se rozhodla rehabilitovat vlka a ukázat jejich krásu. Její kniha Moudrost vlků snad pomůže pochopit, proč si v těch dávných časech vybral člověk za společníka vlka a nikoliv třeba šimpanze. Po stovky let nenáviděný, vybíjený a křivě obviňovaný vlk je nám totiž mnohem podobnější, než bychom si přiznali. Miluj svoji rodinu, starej se o ni, nikdy se nevzdávej a nikdy si nepřestávej hrát. Vlci mají svoje jasně stanovené životní zásady, které jim můžeme jen závidět a také se s nimi díky Elli H. Radingerové seznámit.

Kniha Moudrost vlků, vycházející v nakladatelství Mladá fronta, je plná příběhů a vhledu do života úchvatného zvířecího druhu, který si rozhodně zaslouží naši pozornost. Radingerová vypráví o vlcích nenásilně, čtivě, čtenář má pocit, jako by s ní seděl uprostřed zasněženého yellowstoneského národního parku, naslouchal praskání polen v krbu a ve chvílích ticha se zvenčí ozývalo vlčí hašteření a vytí.

Nechte se pozvat mezi vlky, naučte se podle nich žít, poslouchejte jejich příběhy a poznejte drogu jménem vlk. Také díky bohaté fotopříloze se skutečně naučíte vidět svět vlčíma očima.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: