Do zálesáckého městečka kdesi na Divokém Západě přijede knihovnice Boženka s misionářským posláním vzdělat trapery kvalitní literaturou!

Roztomilý příběh jako z Limonádového Joea

Roztomilý příběh Marka Tomana Cukrárna U Šilhavého Jima jako by vypadl z Brdečkova Limonádového Joea, díky němu vidíte všechny ty pistolníky, desperáty a zálesáky, kteří ve filmu plnili saloony. Zde ale kupodivu plní především cukrárnu U Šilhavého Jima, kde si mohou koupit zákusek a objednat kávu, jejíž název ani nedokáží vyslovit. Ale hlavně do cukrárny chodí Boženka šířit literární osvětu. Pod jejím přísným pohledem se desperáti mění v horlivé žáčky, snažící se zavděčit pančelce.

Zbožňovanou Boženku se však pokusí uchvátit literární gangster nejhoršího zrna, chlápek, který krade náměty! Desperáti z cukrárny i vězňové v base jsou jeho příchodem zděšeni, protože tenhle knižní pirát narušuje románové sedánky. Je třeba nasadit zbraň nejtěžšího kalibru…

V Cukrárně U Šilhavého Jima jste svědky lítého západu o čtenáře – knihovnice navádí zločince a zálesáky ke čtení, a to literatury, která je jim blízká.: Bílou velrybou, Hrabětem Monte Christem…

Literární nadsázky i ty ostatní

Někde bylo psáno, že tahle knížka je primárně určená dětem, aby je přiměla číst klasiku. Může se ale stát, že si ji vychutnají především ti dospělejší, kteří už klasikou prošli a spíš je baví ta nadsázka, ty literární a jiné narážky… a obzvlášť si knížku zamilují knihovníci a knihovnice, kterým je také patřičně věnována. Vždyť kdo jiný by měl chápat důležitost boje proti narušovatelům veřejného čtení?
Cukrárna je povinná četba pro milovníky literatury a humoru, kde vás rozesmějí i vysvětlivky.

Ilustrace: Františka Loubat, vydal: Baobab, 2018, 172 stran

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: