Detektivka v alternativním světě, young adult fantasy, prošpiknutý romancí, všechno tohle dohromady…

Úžasný nový svět je rozdělený do čtyř kvadrantů, kde si obyvatelé rozdělili i charaktery a přírodní zdroje. Někde stále orají pluhem, jinde je pokrok tak daleko, že v laboratořích vytvářejí geneticky dokonalé jedince. A tomu všemu vládnou čtyři královny, zavřené za zdmi paláce. Malá zlodějka Keralie ukradne paměťové čipy poslíčka z paláce, a spolu se tak zapletou do šíleného spiknutí – na čipech jsou totiž vzpomínky vraha všech čtyř královen….

Čtenář tu už od začátku musí pobrat spousty informací najednou, pravidla, jména národů, rozdíly mezi nimi. Je doslova vržen doprostřed všeho a vůbec si nevydechne. Musí sledovat horkokrevnou Keru a poslíčka Varina, který je z národa, kde jsou emoce potlačovány k dokonalejší harmonii společnosti. Taky ale sledujeme dění v paláci, kde se vyděšené královny teprve dozvídají o vraždě první z nich. Která dějová linie povede k odpovědím první?

Bylo zřejmé, že autorka se inspirovala, kde se dalo, a kdo má leccos z žánru utopií a fantasy načteno, ten ty odkazy odhalí hned. Ale přesto se příběh četl skoro sám. Neustálá akce, neprobádané světy, intriky a hlavně postupné vyvražďování pečlivě střežených královen udržují čtenáře ve střehu. Každý má přeci rád tajemství a vládkyně jich měly víc než dost. Jaké tajemství ale vedlo k jejich vraždám?

Zajímavý a dobře napsaný příběh má dokonce i pár triků pravých detektivek – tedy příliš okatě vystavený falešný motiv, a hlavně doopravdy překvapivého pachatele. Autorka tu potěší jak fanoušky detektivek, tak i young adult fantasy – oba žánry si tu spokojeně podávají ruce….

Originál: Four dead queens, 2019, překlad: Milan Růžička, vydal: Fragment, 2020, 431 stran

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: