Romancí o slavných hercích a holkách z lidu vychází fůry. Zvlášť těch, inspirovaných filmy. Ale když je příběh milý a úsměvný, proč ne?

Annie miluje romantické komedie, obzvlášť ty od Nory Ephron, anebo s Tomem Hanksem. Snaží se napsat něco podobného. Má proto kapku nereálná očekávání a vysoké požadavky, a taky je stále sama. Má ale svého praštěného strejdu, vybraný filmový archiv, nejlepší kamarádku Chloe a partičku přátel v kavárně, co chcete víc.

Když se jí náhodou podaří získat místo u sladkého filmu, co se v Columbusu začal natáčet, je to jako splněný sen. Až na slavného herce Drewa, který ji těžce vytáčí svými vtípky, samozřejmě. Je tu totiž fešný osvětlovač, který nejen že má syna jako v Samotářích ze Seattlu, ale taky bydlí na hausbótu! Dokonalý!

Ano, je to malinko naivní a pitomoučké, ale tak roztomile, až to autorce, Kerry Winfreyové, musíte prostě odpustit. Postavičky jsou totiž tak vtipné, partička z kavárny, strejdovi kámoši, hrající Dračí doupě… Musela jsem se usmívat, jinak to nešlo.

Co na tom, že příběh bezostyšně kopíruje všechna klišé romantického žánru? Dělá to naprosto úmyslně. Annie má v malíčku celou žánrovou kinematografii, a přesto nevidí svůj vlastní romantický film, aspoň ne v tom správném úhlu! Snaží se psát vlastní scénář, ale její život sám píše lepší příběh…

Pokud chcete číst něco o fous realističtějšího (o holce z lidu a slavném herci, takže opravdu jen o fous) zkuste Hříchy Hollywoodu. Pokud si ale taky potrpíte na slaďoučké filmy s Meg Ryan, kde je hlavní naděje, že na každého čeká štěstí, tak si Čekání na Toma Hankse užijete bez problémů…

Originál: Waiting for Tom Hanks, 2019, překlad: Petra Klůfová, vydal: Ikar, 2020, 261 stran

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: