Legendární folková skupina Spirituál kvintet ve své 58. sezoně objíždí republiku, a na jeden zářijový večer zavítala i do pražské čtvrti Petrovice.

Kapela, která je po nedávné reorganizaci sedmičlenná, dorazila ten večer chudší o pana Vančuru. Ten však v komentářích kapelníka Jiřího Tichoty byl více než přítomen, určitě mu během celého programu zvonilo v uších…

Spiritual kvintet album Čerstvý vítr

V první části se skladbami představili jednotliví členové, ať už písničkami z posledních desek Křížem krážem nebo Čerstvý vítr, či méně známými z předchozích nebo paralelních hudebních angažmá – jako je irská lidová od Veroniky Součkové nebo a capella Jiřího Cerhy z C. K. Vokálu.

V hlavní roli vzpomínky

V druhé části se hodně vzpomínalo. Kapela vzpomínala na své začátky, publikum vzpomínalo na koncerty, někdo dokonce na učivo z hodin hudebky – ve výsledku zpíval celý sál. Sborově zazněla Markytánka nebo krásné Zelené pláně. Pavel Peroutka připomněl renesanční Růžičkou dokonce zpěvník základní školy. Zazněla nejstarší píseň na repertoáru, středověká Beránek a vlk, i první píseň, kterou otextoval či přebásnil František Novotný – Zlatá klec. Vzpomnělo se i na Starou píseň i obrozeneckou Pocestný od Čelakovského.

Doprovázené vtipnými komentáři Jiřího Tichoty i Jiřího Holoubka mohlo se posluchačstvo dojímat nad vzpomínkou na Karla Zicha (zpívanou Zdenkou Tichotovou) nebo jim resp. nám naskakovala husí kůže při krásných sborech, třeba při Svět s námi houpá. Velký sál petrovického Domu občanské vybavenosti nejen že praskal ve švech, ale byl po jeden večer naplněný pohodou a úsměvy na tvářích diváků. Starostka i kulturní komise se tentokrát opravdu vytáhli a mohli se poplácávat po ramenou oprávněně – na živý koncert Spirituálu se bude ještě dlouho vzpomínat…

 

 

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: