Rok v Provenci TympanumNemáte letos možnost dovolené v zahraničí? Žádné palmy, písečné nebo kamenité pláže, šplouchající moře nebo vonící lány levandule?
V našem dnešním článku vás vezmeme do francouzské Provence. A to prostřednictvím knih, ať už psaných či načtených, ze kterých tahle svádivá krajina vyloženě pryští.

A aby byla atmosféra dokonalá, můžete si k tomu třeba nalít místní oblíbený nápoj, anýzový likér pastis.
Když se řekne Provence, vybaví se hlavně jméno britského autora, Petera Mayleho. Průvodcem vám může být třeba jeho kniha Provence A-Z (Olympia, 2007).

Vydavatelství Tympanum právě vypustilo do světa kompletní audioknihu úspěšného cestopisu Rok v Provenci, za kterou Peter Mayle obdržel řadu ocenění. Knihu načetl Pavel Chovanec.
V podobě brožovaných titulů (nebo e-knih) si můžete knih Petera Mayleho užít prostřednictvím již zmíněné knihy Rok v Provenci, Znovu Provence a Navždy Provence, které letos vydalo Argo. Pohoda francouzského venkova, vinice, vůně levandule, dubové lesy a olivovníkové sady. Lidé, kteří žijí vlastním tempem a dokáží se radovat z dobrého jídla a vína.

Neříkejte, že byste se také nedali nalákat. Tak dobře, pro letošek alespoň knižně, s filmem nebo audioknihou.

Russel Crowe a Dobrý ročník

Dobrý ročníkFilm Dobrý ročník (2006) se sice odchyluje od knihy Petera Mayleho, ale komu by to vadilo. Režisér Ridley Scott si vybral Russella Crowa pro roli finančního experta Maxe Skinnera. Nemohl udělat líp. Do konfrontace studeného finančního života v Londýně a šťastného téměř zapomenutého dětství v Provence, se zapojil naprosto skvěle.
Max se musí do Francie vrátit, aby se vypořádal s dědictvím po strýci. Vinice, která produkuje nechutné víno, nabroušený vztah Angličanů a Francouzů, spousta vzpomínek a jiskření mezi Maxem a Fanny Chenalovou (Marion Cotillardová). Nádherný film, u kterého ani X-tá repríza neomrzí.

Pro srovnání se pak můžete třeba začíst do stejnojmenné knihy. Dobrý ročník letos znovu vydala Olympia.

Trocha napětí

Aby byla česká bibliografie Petera Mayleho kompletní, stojí za zmínku i autorovy detektivní příběhy. V Podfuku jako víno se musí soukromý detektiv a věhlasný znalec vína Sam Levitt vypravit se do Bordeaux a do Provence, aby vypátral zloděje vzácných vín. Nádherná pohodová knížka, při níž vám budou téct sliny z popisovaných jídel a pobavíte se u nenáročného příběhu. Podruhé letos opět vydala Olympia.
Druhým příběhem je Smetánka z Provence, ve kterém realitní agent Bennett pátrá po tajemném kufříku, který u něj schoval jeho zaměstnavatel. Bennettova přítelkyně ale kufřík vydá naprosto cizímu člověku. Začíná dobrodružství, kde hlavní roli hrají italská mafie, britští turisté, francouzští policisté, anglická výchova, slavné lanýže a slavná vína.

I v Honbě za Cézannem (Olympia, 2006) servíruje Peter Mayle exotickou krajinu, okouzlující krásky, milostná dobrodružství, lahodné pokrmy a promyšlený zločin.

Už jste měli v plánu nenáročnou a pohodovou dovolenou, která se nějak zvrtla? Právě tak si připadá londýnský podnikatel v knize Hotel Pastis (Olympia, 2004). Ne vždy totiž dopadne podle našich představ. Stačí malá nehoda, rázem se ocitnete v malinkaté vísce v oblasti Luberon a všechno je úplně jinak.

Knihy jsou hlavně pohodové, takže vás pobaví, i když právě nepatříte mezi milovníky krimi.

V na závěr, když jsme se tak prošli voňavým krajem, co byste řekli, že si tak může myslet o životě v Provenci pes? S touto myšlenkou si pohrál Peter Mayle v knize Psí život (Olympia, 2012).

Pokračování nejen o dalších knihách z tohoto nádherného kusu země zase zítra.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: