Osamělý muž, jemuž zemřela žena a děti žijí daleko. Muž, kterému stereotyp nabourá nález neznámého šperku. Skrývala jeho manželka nějaké temné tajemství? Artur Pepper se nevzdá, dokud na to nepřijde.

Podivuhodná odhalení Artura PepperaArtur Pepper je devětašedesátiletý vdovec. Žije sám v domku s kapradinou, zahrádkou a vzpomínkami. Jeho milovaná Miriam zemřela přesně před rokem. Poháněn přáním dětí se právě v toto výročí rozhodne probrat a vytřídit manželčiny věci, aby nežil jako v muzeu. Jaké je jeho překvapení, když mezi šperky najde i krásný náramek s celou řádkou blyštivých přívěsků. Náramek, který v životě neviděl. Je možné, že před ním Miriam něco schovávala? Proč se za celý jejich společný život o náramku s přívěsky ani slůvkem nezmínila? Artur nelení a začne pátrat.

V prvním kroku mu hodně pomůže jméno a telefonní číslo vyryté do boku malého slona. Díky němu objeví, že Miriam před jejich seznámením pracovala jako chůva u zámožné indické rodiny. Artur má najednou pocit, že svou ženu vůbec neznal. Rozhodne se vše napravit, i když už je Miriam po smrti, a vydává se na neobvyklou a dobrodružnou cestu za Miriaminou minulostí. Kam všude se Artur podívá a co objeví, již prozradí román Podivuhodná odhalení Artura Peppera.

Artur se vydává na pozoruhodnou výpravu, aby poznal svou ženu, ale během cesty si vůbec neuvědomí, jak moc pozná sám sebe, své děti, a jak je Arturovo putování všechny změní. Zakřiknutý chlapík se mění ve zkušeného cestovatele, nezdráhajícího se přijmout pomoc od cizích lidí. Patricková vložila do knihy britskou rozvážnost, kapku suchého humoru, radost ze života a Arturovu velkou lásku k ženě.

Odhoďte zábrany a vyrazte za tajemstvím společně s Arturem. Průvodci vám (i jemu) budou zlatý slon, květina, knížka, malířská paleta, tygr, náprstek, srdce a prsten na Miriamině náramku, jako drobné stavební kameny velkého příběhu.

Literární debut britské spisovatelky Phaedry Patrickové je médii přirovnáván k Muži jménem Ove či Stoletému staříkovi. Její román Podivuhodná odhalení Artura Peppera, vydaný nakladatelstvím Mladá Fronta, sice nedosahuje až takových kvalit jako výše zmíněná díla, ale rozhodně se jedná o zábavný, čtivý a velmi stravitelný kousek, na němž si čtenářsky pochutnáte.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: