Saturnina není třeba nijak dlouze představovat. Úspěch v anketě Kniha mého srdce naznačil, že mnozí čtenáři mohou z knihy citovat celé pasáže. Příběh neobyčejného sluhy a šílených situací, kdo kterých dostával svého pána, oplývá britským humorem a noblesní poetikou starých časů. A nyní se jeho dramatizace ujalo Divadlo na Jezerce…

Foto: Divadlo Na Jezerce

V režii Petra Vacka znovu ožívají legendární scénky – nepřijdete ani o koblihy, ani o čertovské škrabošky. Historky, které se špatně převádějí na jeviště, zde alespoň letmo zmíní, jako mrknutí pro znalce předlohy. Znovu tak můžete prožít jedno léto v životě obyčejného mladého muže (Jan Konečný), jež má neobvyklého komorníka (Michal Kern) který si poradí v jakékoli situaci, zvlášť když ji sám způsobil. Na chatu dědečka (Martin Sitta) se sjíždí pestrá společnost, čítající doktora Vlacha (Daniel Šváb), slečnu Barboru (Denisa Pfauserová) a nechybí ani pověstná teta Kateřina (Jaroslava Kretschmerová) a její klackovitý synek Milouš (Vojtěch Vodochodský). Petr Vacek tu nefiguruje pouze jako režisér, ale vzal na svá bedra i všechny vedlejší postavy (pan Brudík, doktor Zajíček, řidič sanitky, „nádherný západ slunce“).

Doslovné citace z knihy střídají originální vtípky, přesně v duchu atmosféry. A je tu i pár novinek, aby se hra odlišila od ostatních. Saturnin je totiž oblíbený nejen knižně, ale i divadelně. Po výtečném zpracování v Divadle ABC, které hru pojalo jako muzikál s doprovodem Melody Makers, tu bylo i zpracování Divadla v Příbrami. To pojalo hru jako vzpomínky starého pána, v paměti diváků utkvěl modýlek letadla, vznášející se nad hledištěm.

Jan Konečný, Denisa Pfauserová, Michal Kern. Foto: Divadlo Na Jezerce

Jezerku si zapamatujete jednak díky filmovým sekvencím, zachycujícím exteriérové scény (např. tenisový mač na Štvanici) formou němé grotesky. Ale především díky zapojení rozhlasu – Vacek coby hlasatel odděluje dobovými zprávami scény i osvětluje situace, které to potřebují.

Takže se dá říci, že i když je příběh stále stejný a už jste ho viděli dvakrát, pokaždé je v něčem jiný a nový a i do třetice vás dokáže okouzlit, pobavit a nadchnout

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: