Listopad bývá v Americe kritický měsíc. Nejen že všichni slaví Den díkůvzdání, ale čas od času probíhají prezidentské volby. Pro nynějšího obyvatele Oválné pracovny je tento listopad obzvlášť kritický.

Hra Listopad v Divadle ABC
Foto: Městská divadla pražská

Průzkumy jsou mizerné, obliba veřejnosti je v mínusových hodnotách. Prezident Charles Smith zkazil, co se dalo a teď se horko těžko smiřuje s tím, že už ho asi podruhé nezvolí. A ani jeho věrný poradce Archie na tom nic nezmění. Poslední týden v úřadu bude proto pořádně divoký. Čeká ho totiž obvyklá tradice omilostnit svátečního krocana. Ale tihle obchodníci s krocany mívají v listopadu nadité kapsy, co takhle z nich na poslední chvíli něco vyrazit?

Michal Dlouhý v roli cholerického blba v kravatě řádí jak černá ruka. Jiří Hána jako jeho poradce dával vzpomenout na svou roli Saturnina, podobně statečně čelil šílenství okolního světa. Od báječně nemocné autorky proslovů Lenky Zbrankové byste si opravdu raději odsedli.

Je vtipné, jak je hra o blbci v úřadu prezidenta stále aktuální. Ted mnohem více než v roce 2014, kdy měl Listopad pražskou premiéru v Divadle ABC. Jako byste tam současného prezidenta-byznysmena a tvůrce průšvihů úplně viděli. Ve skutečnosti dramatik svou frašku psal jako reakci na George W. Bushe. Ale současní diváci mají podezření, že si herci některými drobnostmi hru malinko aktualizovali

Když je v centru dění politik a jeho poradce, napadne kdekoho slavná hra Jistě, pane ministře. Jsou tam podobnosti, ale i značné rozdíly. Britská hra z Westminsteru je ukázkou vytříbeného britského humoru a náročnou konverzační komedií. Zatímco v americkém Listopadu je sice také poradce ten chytřejší, ale styl humoru je někde jinde a pro sprosté výrazy nejde daleko. Text také srší bonmoty, ale nemusíte se na ně tak soustředit, pochopíte je i bez znalosti souvislostí, většinou. Obě hry jsou politickou satirou, ale každá na úplně odlišné politické prostředí, jiným stylem podané a asi i pro jiné publikum. Své diváky si ale najdou obě, o úspěchu Listopadu svědčí i zisk ocenění Komedie diváků na Grand festivalu smíchu v Pardubicích v roce 2015 a fakt, že mají dodnes plno…

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: