Newyorský příběh Butik Astor Place (Metafora, 2015) je sice rozdělen na dvě vyprávění, která i když je od sebe dělí 100 let, se překvapivě přirozeně doplňují a prolínají.

butik-astor-placeAmanda je moderní žena, která žije v New Yorku v 21. století především svou vášní pro retro oblečení a svůj butik, ve kterém právě tyto krásné starodávné věci prodává. Baví ji nacházet dobou prověřené oděvy, které je škoda nechávat jen tak ladem. Navíc si představuje lidi, kteří oblečení nosili a jak asi žili. Když u staré paní Kellyové nachází v podšívce rukávníku zašitý deník, má pocit jako by se odehrávalo něco, co velmi dobře zná. Seznamuje se tak s Olive Westcottovou a prostřednictvím vyprávění z roku 1907 může nahlédnout do života moderní dívky, která si chtěla žít život podle svého.

Můj obchod, Retro butik Astor Place, je v přízemí budovy, kde bydlím. Ne že by to bylo na Astor Place – to je o pár bloků severněji – ale říkala jsem si, že spojení s Johnem Jacobem Astorem, prvním manhattanským multimilionářem, nemůže být na škodu.”
(Str. 59)

Amandu fascinuje příběh mladé ženy, která to se svými názory neměla v té době vůbec jednoduché. Poté, co Olive umírá otec a ona je téměř bez peněz, se dostává téměř na samotné dno. Má ale svůj sen a za ním si důsledně míří. A že doba pro ženy nebyla obzvlášť přívětivá.

Amanda postupně získává pocit, že Olive se s ní nějakým způsobem spojila a že ji snad dokonce i pronásleduje. Zároveň se pro Amandu známá z minulosti stává velkou inspirací pro to, jak změnit život, když o něco velmi stojíte.

19. října 1907

Proč jsem pokaždé, když chci před muži vypadat okouzlující a chytrá, arogantní a nesnesitelná? Možná proto, že si sami pokaždé myslí, že jde jen o ně, a právě proto mám chuť jim ukázat, že ne. Jako bych si nemohla vzpomenout, že je mám podporovat, aby se cítili nadřazeně. Potkám někdy muže, jehož arogance mě nevyprovokuje, abych ho párkrát nesetřela?”

(Str. 75)

Velmi zajímavé je sledovat osobní příběhy obou žen, jejich pracovní i soukromé sny. Amanda prožívá problematický milostný vztah, se kterým neumí správně naložit, neví jak dál. Schází a rozchází se s mužem, kterému by možná vůbec žádnou pozornost věnovat neměla. Také Olive si prochází citovým vzplanutím, i když o století dříve, ji provázejí trochu jiné myšlenky a činy. S tím, co je správné a co ne, bojuje i ona.

Příběh není úplně uzavřený a nechá čtenáře přemýšlet nad možnostmi vývoje. Kupodivu je to velmi přirozené a autorka se nejspíš pro takovýto konec rozhodla správně.

Román je určený především ženám a zaujme milovníky New Yorku, po jehož ulicích se procházíme především v minulosti. Kouzlo dotvářejí dobové fotografie. Celkových 385 stran vyprávění ubíhá poměrně rychle a možná byste si přáli, aby kniha měla větší objem. Výborné byly také pasáže na konci knihy, kdy Amanda prochází newyorskými ulicemi a porovnává stránky s deníku a aktuální vizáží města. Autorka se snažila také vypořádat s velmi osobními otázkami jako je menstruace nebo otázka mateřství.

Sympatické hrdinky s velmi dobře propracovanou charakteristikou, zajímavé kulisy a kvalitní a čtivý příběh. Butik Astor Place je skvělou možností, jak dobře využít dlouhé podzimní a zimní večery.

Nenechte si také ujít rozhovor s autorkou titulu Stephanií Lehmannovou na stránkách nakladatelství Metafora, který prozrazuje něco málo ze zákulisí tvorby knihy a jejího děje.

Nakladatel: Metafora, 2015, 391 str., překlad Eva Fuxová.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: