Mladá australská autorka Brooke Davisová ve středu 3. června 2015 české čtenáře seznámí se svou prvotinou Ztráty a nálezy, která rozesměje, rozpláče a přesvědčí o tom, že na změnu není nikdy pozdě. Na knihu byla již prodána práva do 25 zemí.

davisova-brooke
Image by Alisa Bowyer

Pokud vám není už na první pohled jasné, proč se kvůli tomuto příběhu lásky, ztráty, žalu a velkého přátelství mezi nakladateli strhl čilý aukční boj, pak s přibývajícími stránkami rozhodně pochopíte, že se vám do rukou dostal skutečný vypravěčský klenot ve své nejryzejší podobě.“ – napsali o knize ve Weekend Postu.

Brooke Davisová se o první román se pokusila už v deseti letech. Jednalo se o mezižánrové líčení vnitřního světa mladičké náctileté dívky – jakýsi mix Anny ze Zeleného domu s knihami Kristin bezva nápad a To jsem já, Margaret! – pojmenované Letní smutek. Kniha zůstala nedokončená, když si Brooke uvědomila, že o smutku ani pocitech náctiletých neví vůbec nic. Úspěšně zvládla vlastní dospívání, vystudovala tvůrčí psaní na University of Canberra, kde získala prestižní ocenění Allen & Unwin Prize for Prose Fiction, Verandah Prose Prize a medaili pro výjimečné studenty udělovanou univerzitou. Nedávno také dokončila doktorandské studium tvůrčího psaní na Curtin University v západoaustralském Perthu, kde v roce 2009 obdržela cenu Bobbie Cullen Memorial Award pro spisovatelky, AAWP Prize za nejlepší postgraduální písemnou práci a v roce 2011 také cenu Postgraduate Queensland Writing Prize.

Brooke také velmi ráda prodává knihy jiných lidí, k čemuž občas dostane příležitost ve dvou úžasných knihkupectví v Perthu a Torquay.

Přečtěte si ukázku z knihy.

Autogramiáda se uskuteční ve středu 3. června od 17 hodin v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí 41, Praha 1.

ztraty-a-nalezy-pozvanka-brook-davisova

Anotace:
Dojemný příběh o třech lidech, kteří zjistí, co znamená láska a život
Millie je sedmiletá holčička se zrzavými kudrnami a červenými gumáky. Vede si seznam mrtvých tvorů, na němž kromě pavouka a sousedovic kočky figuruje také babička a brzy na něm přibyde i tatínek. Jednoho dne ji ovšem maminka zanechá samotnou pod stojanem s obrovitánskými spoďárami v místním obchodním domě a už se nevrátí.
Dvaaosmdesátiletá Agatha Pantha nevyšla od smrti manžela z domu a s nikým nepromluvila. Prázdnotu ve svém životě vyplňuje pořváváním po kolemjdoucích, sledováním nevyladěné televize a svým na minutu přesným denním rozvrhem. Tedy až do toho osudného dne, kdy si v protějším domě všimne osamělé holčičky.
Písař Karl kdysi špičkami prstů vyťukával milostné dopisy na ženinu sametovou kůži. Dnes ovšem sedí v domově důchodců a moc dobře ví, že musí najít způsob, jak začít znovu žít. A tak odsud v náhlém radostném popudu uprchne.
Náhoda svede tyto tři dohromady. Společně se vydávají na cestu přes půlku Austrálie, aby našli Milliinu maminku a v konečném důsledku zjistili, že i mladí mohou být moudří, že stáří nerovná se smrti a že klíčem ke šťastnému životu by mohlo být i občasné porušení pravidel.
Pro čtenáře knih Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel, Podivný případ se psem, Projekt manželka a Nepravděpodobná pouť Harolda Freye
Nakladatel: Mladá fronta
Přeložila Jana Hejná, vázaná s přebalem, 272 stran, 140 x 210 mm, 299 Kč

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: