Opustit manžela. Najít práci. Ovlitnit život celé vesnice. Změnit svůj vlastní osud. Jen několik položek na Britt-Mariině seznamu. Příběh dámy, která se rozhodla pochopit nejen fotbal, zápal pro hru, ale především vlastní úlohu v životě, vychází v podobě audioknihy u vydavatelství OneHotBook.

Fredrik_Backman_Tady_byla_Britt-Marie_audio_OneHotBook_3DBritt-Marie se rozhodla již dále netolerovat Kentovi jeho milenku, sundala snubní prstýnek a opustila ho. Rozhodla se postavit na vlastní nohy, najít si práci, jednoduše začít nový život v 64 letech, což chce odvahu. Pro znalé Backmanových knih, ano, Britt-Marie je přesně ona protivná sousedka z knihy Babička pozdravuje a omlouvá se, s nejlepší kávou, zvráceným smyslem pro pořádek a neviditelnými smítky na sukni. Fredrik Backman, švédský autor báječně vtipných a velmi dojemných příběhů, se rozhodl svou třetí knihu s názvem Tady byla Britt-Marie věnovat právě jí.

Britt-Marie se vlastní drzostí a vytrvalou vlezlostí (i když zcela nevtíravě) dostane k bizarnímu zaměstnání, správě domu dětí a mládeže v zapadlé vesnici jménem Borg. Velmi záhy zjistí, že v Borgu bydlí řada zajímavých a pro ni nepochopitelných figurek, celá vesnice žije fotbalem a téměř všechno zrušili, protože na ves krutě dopadla finanční krize. Britt-Marie zpočátku nechápe nic a nikoho, ale postupně začíná objevovat zákulisí a podhoubí jednotlivých osudů.

Dáma, která žila jen pro čisté manželovy košile, psala seznamy úkolů tužkou, aby se v nich dalo mazat, a její největší vášní byla křížovka v nedělní příloze, se v Borgu stane fotbalovou trenérkou, najde přátelství, lásku, zachrání pár životů a sama sebe. Bachman opět dokázal, že umí napsat příběh, o něhož se nechcete odtrhnout a na konci je vám strašně líto, že jste jej zhltli tak rychle.

Tady_byla_Britt-Marie_V_Zawadska_OneHotBookNový román Tady byla Britt-Marie se dočkal českého překladu a také audiopodoby. Té dokonce několik dní před vydáním knihy. Fotbal se vás neprosí, abyste ho měli rádi, a audiokniha Tady byla Britt-Marie vás ani prosit nemusí, protože jí propadnete po první kapitole. Již druhému Backmanovu příběhu propůjčila svůj hlas skvělá Valérie Zawadská. Po výše zmíněné Babičce se stala i pedantskou Britt-Marie. Křehký příběh o přátelství, potřebnosti a užitečnosti v jejím podání dokonale oživl. Rozmanité postavičky z Borgu představuje posluchačům s láskou, dovolí jim, aby si všechny obyvatele zamilovali a bez dechu sledovali, jak to dopadne.

Ve vydavatelství OneHotBook si s audioknihami rádi hrají, takže fotbalový příběh doplnili různými fotbalovými zvuky a hravou hudbou. „Chci, aby někdo věděl, že jsem tady byla,“ vyslovuje své přání Britt-Marie a udělá pro ně všechno. Koupí kryse čokoládovou tyčinku, oželí svůj milovaný čistič oken a dokonce si (možná) napíše něco na seznam propiskou. A u toho se stane přítelem, trenérkou a neuvěřitelně důležitou součástí života jedné neobyčejné vesnice.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: