Již 12. rokem organizuje Ministerstvo zemědělství osvětovou a informační kampaň Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství. Cílem je ukázat, že bio je u nás doma. Proto se na biofarmách koná řada akcí, kde si výrobu nejen prohlédnete, ale i ochutnáte produkty.

biopotravinyPrvní tři ekofarmy u nás vznikly už před více než pětadvaceti lety, v současnosti jich máme přes 4 300, registrovaných výrobců biopotravin je dnes téměř 600. Je tedy vidět, že zájem o ekologické hospodaření u nás roste,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Pouze 8 měsíců tohoto roku stačilo na nárůst ekofarem o 220, výrobců biopotravin je o 46 více. Všechna tato výroba je pravidelně kontrolována, sož je stanovenö a garantovano národní i evropskou legislativou.

Ekologické zemědělství vychází z tradičních agrotechnických postupů používaných našimi předky. Trvale udržitelným způsobem produkuje vysoce kvalitní, nutričně bohaté potraviny bez použití chemických látek. Současně respektuje dobré podmínky chovaných hospodářských zvířat,“ uvedl ministr Jurečka.

Spotřeba biopotravin u nás stále stoupá. Dosupná data jsou za rok 2014, kdy došlo o nárůst o 4 % a každý český spotřebitel utratil za biopotraviny v průměru 191 korun. Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů činil 0,72 %.

Mottem letošní akce je „Bio je u nás doma!“. Na září farmáři připravili řadu akcí – biojarmarky, dny otevřených vrat na biofarmách, exkurze do výroby a další. Podrobnosti naleznete na www.mesicbiopotravin.cz.

Součástí akce je také vyhlášení vítěze soutěže Česká biopotravina 2016. V 15. ročníku výrobci přihlásili 90 výrobků, porota pod vedením Pavla Maurera vybrala za celkového vítěze Bio Trhanou paštiku z přeštíka od Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov.

V kategorii Biopotraviny živočišného původu byl oceněn Biohermelín z ekofarmy Javorník. Vítězem kategorie Biopotraviny rostlinného původu se stal Hostětínský mošt jablko meruňka bio. Bio Kostní vývar, z Biofarmy Sasov, jako inovativní výrobek pro české kuchaře s přehledem zvítězil v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní. Odbornou a logistickou podporu soutěže měla na starost Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Zdroj: TZ Ministerstva zemědělství

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: