Matěj Baťha, 2013, CC BY-SA 3.0
Foto: Matěj Baťha, 2013, (CC) BY-SA 3.0

Jméno známého českého hudebníka můžete najít pod velmi dlouhou řadou písniček, večerníčků nebo i filmů. Petr Skoumal (*1938) zemřel po těžké a rychlé nemoci v neděli 28. září 2014.

K nejznámějším písničkám pro děti patří Když jde malý bobr spát, která dala název i stejnojmennému CD. Textař, skladatel, ale i zpěvák nejen dětských skladeb, ale i popmusic a samozřejmě jazzu.

Vystudovaný dirigent Pražské konzervatoře a JAMU stál za celou řadou scénických skladeb, spolupracoval i s Československým rozhlasem.

V šedesátých letech se proslavil parodickými scénkami a básněmi s dalším osobitým autorem Janem Vodňanským především v Činoherním klubu, kde působil jako režisér a hudební dramaturg. Protože se některé texty týkaly invaze vojsk v roce 1968, nesměli autoři tvořit. Povoleno bylo pouze příležitostné vystupování v malých scénách. Jedním z velmi oblíbených pořadů byl S úsměvem idiota z roku 1969. Od 80 let pracovali již samostatně.

Hudbu Petra Skoumala můžete najít kromě celé řady večerníčků (Maxipes Fík, A je to, Bob a bobek, Příběhy včelích medvídků…) třeba v titulcích filmů Svatební cesta do Jiljí, Přijela k nám pouť, Rozpuštěný a vypuštěný. Spolupracoval i s Michalem Prokopem a byl členem kapely Vladimíra Mišíka ETC.

Loni vydal Supraphon k autorovým 75. narozeninám reedici dvou jeho alb „…se nezblázni“ a „Poločas rozpadu“, která vyšla jako 2CD. Dvojalbum bylo doplněno o nikdy nevydané texty Ivana Wernische.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: