Pokud máte rádi umění významného českého ilustrátora Vladimíra Jiránka, neměli byste si nechat ujít jeho retrospektivní výstavu Včera a dnes, která byla zahájena v Galerii Tančící dům.

Vladimir Jiranek
Ilustrátor Vladimír Jiránek při práci

Až do června bude ve třech patrech Tančícího domu (Jiráskovo náměstí 6, Praha) k vidění na 300 originálních kreseb z Jiránkova celoživotního díla. Autor je znám významnou tvorbou pro děti a mládež, které je věnováno celé patro. Jsou zde vystaveny originály kultovních seriálů Pat a Mat a Bob a Bobek – králíci z klobouku. Druhá část je již zaměřena na starší návštěvníky výstavy. Obsahuje totiž Jiránkovy vtipy, které při této příležitosti vyšly také knižně v překladu dokonce do sedmi světových jazyků.

„V České republice bychom jen těžko našli někoho, kdo by neznal Vladimírovu tvorbu. Celé rodiny od dětí až po prarodiče zbožňují jeho nadčasové příběhy o králících z klobouku Bobu a Bobkovi a kutilech Patovi a Matovi. Bratrovo dílo je geniální svou jednoduchostí, nadsázkou i osobitým humorem. Jeho celoživotní tvorba je velmi pestrá a rozsáhlá. Zahrnuje desítky krátkých filmů, seriálů, knih a tisíce kreslených vtipů. Vladimír byl velice skromný a miloval svou práci, přistupoval k ní zodpovědně a s vášní,“ vysvětluje Miroslav Jiránek, bratr Vladimíra Jiránka.

Kreslený vtip na ubrousek ANO, SLEČNO!
Kreslený vtip na ubrousek ANO, SLEČNO!

Výstava nabízí například originální kresbu autíčka z krátkého animovaného filmu Pivo přes ulici z roku 1974 nebo jedinečné barevné kresby Boba a Bobka, kterých Vladimír Jiránek vytvořil pouze několik kusů a vtipy kreslené pro kamarády po večerech na papírové ubrousky. V tomto případě se jedná o necelých 50 kusů a vidět můžete dva z nich. Další zajímavou záležitostí je například ukázka scény z natáčení a loutky Pata a Mata nebo Síň slávy Boba a Bobka jako maskotů Mistrovství světa v ledním hokeji 2015.

Zajímavým zážitkem určitě bude pro děti i dospělé možnost vyzkoušet speciální interaktivní Ligh Art tabuli a kreslit světelným paprskem Jiránkovy charakteristické postavičky.

Vladimír Jiránek za svůj život nakreslil přes 3000 vtipů, ve kterých prokázal nejen svůj výtvarný talent, ale i báječný smysl pro humor. Přibližně 150 vybraných autorových kreseb najdete v prvním patře Galerie Tančící dům. Název výstavy posloužil také jako titul publikace Včera a dnes, která obsahuje Jiránkovy vtipy přeložené do sedmi světových jazyků a nabízí tak cizincům možnost nahlédnout do jedinečného českého humoru.

Bob a Bobek_Kralici z klobouku.Expozice Včera a dnes byla vytvořena ve spolupráci s rodinou Jiránkových, soukromými sběrateli a kreslířem Alexem Dowis (autor Boba a Bobka v roli maskotů Mistrovství světa v ledním hokeji 2015). Jedná se nejen o první úplný náhled na Jiránkovu tvorbu od jeho smrti (2012), ale také o nejrozsáhlejší výstavu v Praze od roku 1998.

Výstavu lze navštívit v Galerii Tančící dům od 23. 2. do 5. 6. 2016 každý den mezi 09:00 a 20:00.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: