Hra ze života herců, tak by se snadno dala popsat komedie Komedianti, kterou pod režijním vedením Arnošta Goldflama uvádějí v Divadle Na Jezerce. Překládá divákovi barvité vyprávění o jedné kočovné společnosti. Dávní herci a jejich osudy se odehrávají před oponou, ale především za ní.

DNJ-Komedianti-predstaveni-Foto-Ivan-Kahun
Divadlo Na Jezerce, Komedianti v režii Arnošta Goldflama, foto: Ivan Kahun

Komedianti jsou vtipnou komedií o rodinné kočovné herecké společnosti, která táhne káru Thespidovu po venkově i městě. Dělají to z lásky k sobě i z lásky k divadlu a divák se může kochat jedinečným pohledem do divadelní kuchyně. Zjistí, jak to vlastně vypadá, když se z herce stane obyčejný hladový či zamilovaný člověk, přijde na to, že komedianti mají stejné problémy jako každý jiný smrtelník.

Hru napsal sám režisér Arnošt Goldflam, na základě vzpomínek Rudolfa Hrušínského. Ten totiž právě v takové rodinné kočovné herecké společnosti hrával a také režíroval. Mnozí slavní herci v kočovných společnostech začínali, jiní tam i zemřeli. Principál společnosti ve hře Komedianti (Jan Hrušínský) o hercích počátku dvacátého století říká, že jsou „smetanou národa, kulturní pochodní, která svítí zaslepencům“. Má rozhodně pravdu. V době, kdy neexistovala televize a rádio se zatím jen velmi pomalu dostávalo do povědomí světa, byla divadelní představení jedinou živou zábavou, kterou bylo možno lidem přinést.

Divadelní ředitel byl něco jako král a jeho „poddaní“ byli nadšenci milující divadlo a také ten zvláštní, nejistý, ale nezávislý život. Komedianti nejsou závažným dramatem, ani třeskutou komedií, u níž se diváci plácají rozesmátě do kolen. Jedná se o komedii věnovanou kočovným hereckým společnostem, která dává nahlédnout do té pravé herecké kuchyně. Diváci si při sledování budou možná připadat, jako by se propadli o sto let dozadu a měli tu úžasnou šanci poslouchat u zelňačky a piva vyprávění starých divadelních bardů.

Principál (Jan Hrušínský) a jeho žena (Miluše Šplechtová) vedou svou společnost od štace ke štaci, starají se o své herce (Klára Issová, Petr Vacek) a obdivně naslouchají radám starších kolegů – herci Rudýnkovi (Arnošt Goldflam) i nynější nápovědce Věrušce (Věra Kubánková). Nadšeně přijímají nové členy do své společnosti a učí tak mladé herce (Michal Kern) divadelnímu umění. Rádi by lásce k divadlu naučili i svou dceru (Kristýna Hrušínská), ale možná, že ta nakonec podlehne úplně jinému volání lásky… Herecká společnost totiž právě přijela do vesnice, kde je ubytuje fešný hostinský Václav (Václav Liška).

DNJ-Komedianti-Foto-Ivan-Kahun
Divadlo Na Jezerce, Komedianti v režii Arnošta Goldflama, foto: Ivan Kahun

Vyprávění o těch zašlých časech slávy kočovného divadla je barvité, veselé, smutné, ale především okouzlující pro všechny, kteří nechodí do divadla jen apaticky konzumovat slova, ale také touží po pobavení a poučení. V Komediantech je totiž schováno spoustu maličkostí, zasunutých informací, o životě a době, v níž kočovníci tvořili. Víte například, co je to taková ekvipáž nebo jakou úlitbou přilákat diváky večer do hospodského sálu? Toto i mnoho dalšího se právě v komedii Arnošta Goldflama odhalí.

Nechte se pozvat mezi dávné herce a nenávratně zaniklé divadlo, opona se otevírá a příběh právě začíná.

KOMEDIANTI, Arnošt Goldflam
Uváděno v Divadle Na Jezerce, www.divadlonajezerce.cz

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: