Po oceňované knize Olive Kitteridgeová se český čtenář může seznámit s dalším titulem držitelky Pulitzerovy ceny, americké autorky Elizabeth Stroutové. V nové knize Jmenuji se Lucy Bartonová (Motto, 2017) vypráví autorka především silný příběh o mezilidských rodinných vztazích a o touze po lásce.

Elizabeth Stroutová Jmenuji se Lucy BartonováLucy Bartonová se dostává do nemocnice, kde je nucena zůstat delší dobu a díky tomu má možnost se zamýšlet nad vlastním životem. Čtenář se zatím dozvídá její osud. Mladá žena z vesnice strávila velmi těžké a složité dětství, které v ní zanechalo hluboké stopy, obzvlášť spoustu vzpomínek na despotického otce. Život ve velké chudobě a ústraní ji poznamenal i ve škole a ve vztahu s ostatními dětmi. Jak jen mohla, snažila se z tohoto prostředí dostat a vytvořit si jinou, lepší budoucnost a věnuje se umění. Nyní má vlastní rodinu: manžela a dvě děti a stále je velmi zranitelná.

Velmi důležitý se přitom stal vztah s matkou, poměrně náročnou a kritickou ženou, po jejíž lásce Lucy bezmezně touží. Roky strávily bez vzájemného kontaktu a nyní se v nemocnici snaží vzájemné pouto posílit. Ačkoliv mají obě velký zájem najít společnou řeč, hledají ji velmi těžko. Své dceři matka vypráví osudy jiných žen, které učinily to či jiné špatné rozhodnutí a společně se zamýšlejí nad důvody, které je k tomu vedly. Každá má ale jiné vysvětlení.

Když někoho milujete, chcete věřit, že tento vztah je vzájemný. Pokud tomu tak není, je velmi těžké si to přiznat a zároveň si nic nevyčítat. Láska se nedá vynutit.

Vše nás ale nutí se stále zabývat se otázkami: jak mnoho se dají změnit základy, které si přinášíme z dětství? Co všechno nás ovlivňuje?

Kniha Jmenuji se Lucy Bartonová se čte poměrně dobře, ale protože prakticky nemá děj, rozhodně není určena pro každého čtenáře. Je jakýmsi vodopádem myšlenkových toků, které nutí k zamyšlení. Z osudu jednotlivých postav občas velmi mrazí, ale žádných velkých zvratů se nekoná. Nejspíš by v knize dokonce působily rušivě.

Kromě Pulitzerovy ceny za román Olive Kitteridgeová (Jota, 2010) je Elizabeth Stroutová autorkou dalších oceňovaných knih, také je finalistkou prestižních PEN/Faulkner Award a Orange Prize ve Velké Británii.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: