Pro milovnice romantické literatury nemůže být Jude Deveraux neznámá. Její příběhy vycházejí v Čechách už přes 20 let a za tu dobu pevně zakotvila v panteonu nejoblíbenějších autorek žánru.

naveky-jude-deverauxNejnovější trilogií Nevěsty z Nantucketu dělá velkou radost právě těm, kdo sledují a čtou všechny autorčiny knížky pěkně od začátku – protože tu je od všeho něco – od každého oblíbeného motivu, ke kterým se Jude tak ráda vrací. Jsou tu narážky na odvěkou rivalitu rodů Taggertů a Montgomeryů. Duchařina s cestami do minulosti dává příležitost propojit současné s historickými postavami. Je tu i autorčina fiktivní země Lanconie (viz kniha Panna a král) nebo oblíbené téma identických dvojčat a legendy o tom, kdo je od sebe rozezná (viz Kovboj z Colorada v knize Snoubenka.)

Román Navěky velmi úzce navazuje na předchozí Pravou lásku – začíná tam, kde předešlý skončil. Ke slovu se dostává druhá z trojice kamarádek z ostrova Nantucket, Toby. Na svatbu první dívky se totiž sjelo široké příbuzenstvo (Taggertové, Montgomeryové, Lancoňané…) a Toby v davu narazí i na bratry Graysona a Roryho a nechápe, jak si někdo může myslet, že vypadají stejně… Znaje legendu, že ten, kdo dvojčata dokáže rozeznat, je jeho osudová láska, rozhodne se Grayson, že musí o Toby zjistit víc – ačkoli jako následník trůnu Lanconie na něj doma čeká rodinou vybraná snoubenka…

Provařená story o princi a dívce z lidu získává díky Jude kapku jiné rozměry. Můžete si být jisti, že tu nebude moře přehnaného sentimentu, zato vtip, záhady a milí Nantuckeťané. Také si někdo může vzpomenout na román Princezna, kde byly role obrácené – ona z královského rodu a proti ní „obyčejný Montgomery…“ (Aria a J.T. se tu mihnou coby vedlejší postavy.) Prostě díky dvaceti letům mapování historie těchhle postav je to, jako bychom se vraceli ke starým známým – chápeme souvislosti, narážky a víme kdo s kým (a v které knize.)

A i když je předem jasné, jak to skončí, přece nečteme romantickou literaturu proto, že se těšíme, jak to všechno špatně dopadne? Kdepak, šťastné konce jsou vyžadované a Jude Deveraux tenhle požadavek plní s vtipem a grácií. Možná už ale bylo dost těch přenosů v čase, které celou knihu jen protahují, ale protože na ostrově je strašidelný dům, kterému se zřejmě žádná hlavní postava nevyhne, je jisté, že ani závěrečný díl nebude výjimkou.

Román Šťastně až navěky vyjde v Baronetu v listopadu, což je sice daleko a mezitím člověk zapomene veškeré detaily předchozích knih, ale podle anotace vstoupí na scénu úplně nové postavy. Což je dobrá zpráva, protože hlavní podezřelá coby kandidátka na příští hlavní hrdinku – třetí z trojice kamarádek – charismatem zrovna neoplývala. Takže je se na co těšit!

Originál: For All Time, 2014
Překlad: Daniela Čermáková
Vydal: Baronet, 2015
370 stran

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: