Pražská muzejní noc určitě patří mezi největší kulturní události hlavního města. Čtrnáctý ročník se bude konat už tuto sobotu 10. června 2017 od 19.00 do 01.00. Jedinečná událost nabídne 49 institucí v 79 objektech. Návštěvníky čekají tradiční i neobvyklé prohlídky expozic a výstav a speciální doprovodný program.
K vidění tedy budou i koncerty, přednášky, workshopy, výtvarné dílny, divadelní a taneční představení nebo filmové projekce. Děti nemusíte nechávat doma, mohou si vybrat z mnoha atraktivních stanovišť a zažít spoustu dobrodružství. Doprava mezi jednotlivými objekty bude i letos zajištěna prostřednictvím speciální autobusové linky Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP).

Pražská muzejní noc Žhavý a chutný doprovodný program

Návštěvníky čeká doprovodný program muzeí, galerií a dalších institucí plný nevšedních zážitků. Anatomické muzeum láká na zajímavé přednášky i na únikovou hru Pryč z fronty určenou pro ty, kteří nechtějí čekat ve frontě na prohlídku muzea. Pokud se jim hra podaří a dostanou za odměnu extra prohlídku v jiném termínu zdarma, mohou získaný volný čas strávit například na střeše Národního Památníku na Vítkově s netradičním pohledem na osvětlenou Prahu. Přízemí Veletržního paláce Národní galerie v Praze bude proměněno v postapokalyptický trenažer. Letohrádek Hvězda poprvé ožije audiovizuální performancí v podobě světelně-dynamické koláže s hudebním doprovodem. Bylo vytvořeno přímo na míru této památce. Rýžovat drahé kovy a nerosty bude možné na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy (ve dvoře před Knihovnou chemie). Ti nejšikovnější a nejpilnější si odnesou české granáty. Plynárenské muzeum láká na kadeření vlasů plynovými historickými kadeřítky, žehlení plynem nebo na pravou brazilskou kávu upraženou na malé plynové pražičce poměrně běžnou v domácnostech za první republiky. V Národním technickém muzeu bude možno ochutnat zmrzlinu. Pozorovat budete moci ukázky její výroby na historickém zařízení. Ochutnávky čekají i na nádvoří Náprstkova muzea v podobě šťávy z mladého kokosu nebo thajských specialit za doprovodu thajského tance.
Swing, rock-n-roll a disco bude k vidění v Nové budově Národního muzea v podání profesionálních tanečníků.

Děti vezměte s sebou

Pražská muzejní noc je připravena i pro nejmenší návštěvníky. Ať už ve formě workshopů, výtvarných dílen, her, úkolů nebo pokusů. Na Fakultě architektury ČVUT v Praze budou moci kreslit, vyrábět, skládat a stavět. Vlastní papír si vyrobí v Národním pedagogickém muzeu a knihovně J. A. Komenského. V Leteckém muzeu Kbely čeká na děti závod ve skákání v pytlích na vrtulové listy nebo malování letadel křídou. V Armádním muzeu Žižkov si budou moci vyzkoušet střeleckou mušku na dětské střelnici. Práci archeologa pro změnu okusí v Anatomickém muzeu, kde na ně čeká hledání kostí v pískovišti a následné určování částí kostry. Pohádkové hraní nabízí České muzeum hudby. Tam právě probíhá i výstava Hudba a pohádka, a hry na děti čekají také v Nové budově Národního muzea v podobě retrohrátek. V Rotundě sv. Václava se budou pod hlavičkou Matfyzu dělat pokusy. Pokud budou chtít, naučí se tam třeba i levitovat.

Pražská muzejní noc

Naplánujte si noc

Vlastní program na sobotní noc si můžete naplánovat na webových stránkách Pražské muzejní noci 2017.
Do všech 79 objektů zapojených institucí je v tomto čase vstup zdarma, pouze do objektů NKP Vyšehrad je vstup zpoplatněn symbolickou 1 Kč

Můžete i vyhrát

Tentokrát vyzývají pořadatelé Pražské muzejní noci ke sdílení videí a fotografií z průběhu akce na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu. Kdo nasdílí vlastní video z akce na událost PMN 2017 a označí příspěvek, může se stát výhercem trička, dvou volných vstupenek do Národního muzea a originálního šperku – přívěsku z pravého meteoritu. Aktuální dění bude navíc Národní muzeum zprostředkovávat pomocí živých přenosů na sociálních sítích. Na webových stránkách Pražské muzejní noci bude opět připraven fotokvíz na poznávání objektů. Deset vylosovaných znalců muzeí pak získá tričko s motivem Pražské muzejní noci 2017.

Zdroj: nm.cz

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: