Kdo chce vnést do života trochu dobré nálady, ať si pustí CD s příběhy báječného komorníka Jeevese!

Klasika humoristické literatury přímo čekala, až ji někdo přenese i na zvukové záznamy. Knihy s nepřekonatelným komorníkem, který se stal inspirací a předlohou českému Saturninovi, se u nás vydávají už od 70. let. Netřeba je tedy příliš představovat. Jsou krásnou ukázkou starých časů, plných urozených lordů, majordomů a čaje o páté.  Bertie Wooster, hlavní hrdina, je neustále zatahován svými přáteli nebo i vlastními nepříliš geniálními nápady do nejrůznějších průšvihů, ze kterých ho vždy neomylně vyseká jeho komorník Jeeves.

Není snadné převést mnohomluvné historky, založené na slovním humoru a mistrovství vypravěče v hláškování, do jakékoli dramatizace. Nicméně pokusy byly (třeba Divadlo Kampa a jejich Dokonalá pitomost). Vít Vencl se pustil do rozhlasové dramatizace a nutno říci, že naprosto perfektně. Komplet 2 CD přináší pět povídek, kde se Bertie v podání Jiřího Suchého z Tábora a Jeeves s hlasem Lukáše Hlavici poperou s nejrůznějšími nástrahami. S rozkazovačnými snoubenkami, s průšvihy přitahujícím kamarádem Bingem (Marek Němec) a jeho strýčkem s hlasem Miroslava Táborského.

Konkurenční společnost Tympanum přišla s Jedinečným Jeevesem, který je ale pouhou namluvenou audioknihou. Tam si neužijete tak báječný chaos jako v dramatizaci, nejlépe v povídce Na pomoc Freddiemu, kde zápletku podmalovává žvatlání uneseného batolete (v podání Jana Vondráčka).

Britský humor je zkrátka zaručeným receptem na trudnomyslnost…

Vydává: Radioservis, délka: 1 hodina 37 minut, interpret: Jiří Suchý z Tábora, Lukáš Hlavica, Klára Sedláčková Oltová, Jaromír Dulava, Tomáš Havlínek, Marek Němec, Miroslav Táborský, Tereza Dočkalová, Pavel Oubram, Jan Vondráček, Klára Suchá, Veronika Košťáková, Jan Meduna, Natálie Drabiščáková

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: