Slib, který se najednou ukáže být reálnou hrozbou, večírek, jaký svět neviděl a k tomu jeden nezvaný host. Na jeviště Divadla Na Fidlovačce přichází nová komedie Magor.

Foto: archiv Divadla Na Fidlovačce
Foto: archiv Divadla Na Fidlovačce

Třicátník Willum pracuje jako architekt, a i když vymýšlí krásné domy, ke svému životu se tak trochu neumí postavit. Žije ve svém malém vesmíru s kamarádem Axelem, divadelním kritikem, jehož největší starostí je dostatečné množství alkoholu v domácnosti a trvalá potřeba všechny častovat suchým humorem. Třetí do party jim dělá Tansy, budoucí televizní rosnička, která už dlouho Willuma miluje, ale zatím se nerozhoupala k rozhodnutí.

Willum právě staví hotel pro bohatého obchodníka Waldgrava. Ten mu neustále nemilosrdně vrací návrhy k přepracování. Aby se konečně dohodli, pozve Willum šéfa i s rodinou na svou narozeninovou oslavu. V tu chvíli však ještě nikdo netuší, že poklidný večírek zasáhne příchod Ricka, jako pád meteoritu do obydlené oblasti.

Ricka poznal, tedy vlastně nepoznal, Willum ve Vietnamu. Rick mu zachránil život, aniž by se nechal poznat. A nyní se ohlásil jako nečekaná návštěva. Willum se těší, že konečně bude moci splatit starý slib, že pro Ricka udělá cokoliv. Ale neví, jak se mu slib vymstí.

Rick, kontrolor křídy odkudsi ze Středozápadu, je nefalšovaný šílenec. Chlapík bez špetky empatie, sociálního cítění a s příznaky skutečného bláznovství se Willumovi usadí v bytě, odmítá odejít a velmi nevtíravě, leč účinně, mu začne ničit soukromý i pracovní život. Zda Willum zůstane věrný své klidné povaze nebo se rozhodne magora zbavit (slib neslib), to už prozradí divadelní komedie Magor.

Americká komedie z pera dramatika Larryho Shuea se sice dočkala českého uvedení až celé roky od vzniku, ale to jí vůbec neubralo na kouzlu ani vtipu. Skvěle vystavěné komické situace, humor, slovní přestřelky a bezchybné herecké výkony dělají z Magora inscenaci, kterou zatoužíte vidět víckrát. Při prvním zhlédnutí totiž zjistíte, že sledováním děje nestíháte všechny gagy, kterých se i v zadním plánu děje několik naráz.

Foto: archiv Divadla Na Fidlovačce
Foto: archiv Divadla Na Fidlovačce

Režisér Martin Vokoun opět dokázal, že komedie ho baví a pozná, čím diváka potěšit. Magora postavil především na silných charakterech postav. Lukáš Rous se stal klidným, někdy až flegmatickým Willumem, který vás bude zdravě rozčilovat svou nerozhodností. Axel Lukáše Pečenky je sžíravě věcný, ale pod tvrdou slupkou trvalého humoristy se ukrývá pravý přítel. Marie Doležalová předkládá Tansy jako křehkou a něžnou bytost, která ale v pravý čas a nečekaně dokáže zaseknout drápky. Waldgrave Zdeňka Maryšky je správně usedlým a trošku sucharským šéfem, který je zcela nedobrovolně vtažen do večírkové zábavy a následně do dalších událostí. Jeho ženu Clelii dokonale ztvárnila Martina Randová. Do učitelky a obchodníkovy ženy vtělila přesnou míru zoufalství, pokory k rodině a skrytého vzdoru, jenž čas od času vyvěrá na povrch v neskutečně vtipných souvislostech. Role titulního magora Ricka se skvostně zhostil Jakub Slach. Jeho Ricka budete z duše nenávidět spolu s ostatními hrdiny hry, ale zároveň si jeho neomalené eskapády okamžitě zamilujete.

Vtipný text a výborné herce krásně rámuje scéna Antonína Šilara, doplněná o kostýmy Agnieszky Páté-Oldak. A věřte mi, že do Willumova útulného bytu byste se, po vzoru Ricka, taky s chutí hned nastěhovali.

Laskavost se vždycky nemusí vyplácet, ale alespoň by vám neměla převrátit život naruby, jako se to přihodilo Willumovi. Dávejte si pozor, komu co slibujete a zajděte si na Fidlovačku na Magora.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: