Litujete, že už je léto pryč? Chcete se znovu vydat někam, kde to voní sluncem, mořem a pohodou? Prostřednictvím čtyř žen z knihy Léto s Afroditou se dostanete do Řecka, a užijete si spolu s nimi krásnou dovolenou.

Čtyři ženy z různých zemí se setkávají na Korfu v Paleokastritse, aby změnily svůj život. Alespoň v to doufají, když si balí kufry směr moře. Každá má vlastní problémy a důvody, proč potřebuje rychlou změnu. A všechny se kupodivu týkají blízkých osob. Jedna z žen je stále sama, bez muže, druhá zase manžela má, ale ten se místo ní věnuje masérce. Třetí ženě utekl muž hned po svatbě a čtvrtá touží prorazit jako spisovatelka. Všechny se teď díky náhodě společně scházejí v taverně u Tonyho, snaží se vzpamatovat a užít si přítomnost a uvědomit si vlastní cíle. Pracovní i soukromé. A že v místech plných hezkých mužů, žhavého slunce a hřejivých nápojů se to daří daleko lépe.

Autorka knihy Léto s Afroditou je odbornicí na marketing, zdravou výživu a také, jak to podle tohoto románu vypadá, i odbornicí na romány pro ženy. Kim Greenová má na českém trhu premiéru a ta se jí povedla na výbornou. Umožnit čtenářům zažít krásnou hřejivou dovolenou plnou jiskření a vtipu a přitom nevytáhnout paty z domu, je skvělé. Tento způsob se výborně hodí, hlavně když si žádné volno nemůžete dovolit. Nelze opomenout ani výbornou obálku, která skvěle navozuje atmosféru hřejivého léta.

„A pro přesnost: nevyhodila jsem spodní prádlo proradné Rachel do popelnice. Ale zase jsem se modlila, aby se jí při schůzce s Ethanem na hlavu vykadil pták,” řekla upjatě Anya.
„To ale přináší štěstí,” poznamenala jsem a vzpomněla si na Bozova moudrá slova před obchodem Marks & Spencer.
„Tak tedy, nevadí. Beru to zpátky.”
A tak jsme rozhodly, že co se týče laciných, sexem posedlých, sprostých, trapných a potenciálně urážlivých sloupků, je v podstatě dovoleno všechno.
(Str. 248)

Příběh je velmi osvěžující, překvapivý a rozhodně se při jeho četbě nebudete nudit. Trochu problém můžete mít se způsobem vyprávění. Střídají se totiž kapitoly, které vypráví vždy jedna ze čtyř žen. Tak trochu si při čtení vybavujete americký seriál Sex ve městě, který kniha stylem připomíná. V ideálním případě ale stejně nebudete knihu příliš odkládat, protože vám to příběh nedovolí. Uvěřitelné a lidské postavy s tužbami a chybami si vás získají a nebudete se s nimi chtít rozloučit.

Léto s Afroditou je zkrátka pohodovou oddychovkou plnou přátelských Řeků, ve které zaujímají výsostné místo letní lásky i splněné sny.

Název originálu: Paging Aphrodite, přeložila Denisa Štrbová, 440 stran, vydalo nakladatelství Sofa Books, 2017.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: