ceske-vanoce-josefa-ladyČas se nenechá ošálit a tvrdošíjně si to šine kupředu. Znamená to, že brzy přijdou mnohými milované či zatracované svátky. Asi nebudu daleko od pravdy, když napíšu, že jedna z prvních asociací, která nás napadne v souvislosti s touto dobou, jsou právě obrázky Josefa Lady. Jejich krása a pohodovost dokáží vyčarovat kouzelnou náladu, ať už jste se předtím cítili jakkoliv mizerně.

Je krásnou tradicí především s dětmi zahájit advent čtením z knihy České Vánoce Josefa Lady, kterou uspořádal Michal Černík. Říkadla (autora a několika dalších spisovatelů) a kouzelná Ladova vyprávění z jeho dětství plná tradičních zvyků dokáží naladit na pohodový čas, který by k těmto svátkům bezpochyby měl patřit. Můžeme si k nim představit i zimní sněhovou nadílku, která nás v posledních letech v období adventu naprosto míjí. O dotvoření iluze se pak postarají vlídné a dojímavé Ladovy obrázky.

josef-lada-betlem
Zdroj: joseflada.cz

Letos se můžeme těšit z nové poštovní známky a vánoční pohlednice, na které se objevuje kresba Betlém v zimě z r. 1942. Potěší nejen početné sběratele těchto milých obrázků, ale i všechny ostatní milovníky pohodových příběhů, které se na nich odehrávají.

ceska-mse-vanocniSpojením Rybovy mše, Ladova betlému a desítek dalších postaviček a scenérií vznikl  animovaný film Česká mše vánoční. Už roky ho můžeme sledovat během vánočních svátků.
Užít si pohodu s Českou mší vánoční lze od listopadu také prostřednictvím DVD, které vydal Magic Box. A pokud rádi zpíváte, můžete si k ruce vzít stejnojmenný zpěvník (edice České televize, 2013), abyste si vánoční mši mohli také zazpívat. Samozřejmě i ten je plný tradičních obrázků Josefa Lady.

Letos si můžete užít i obrázků Josefa Lady prostřednictvím venkovní panelové výstavy na Masarykově náměstí v Benešově. Výstava potrvá do 4. ledna 2014.

 

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: