coco-chanel-pohled-zblizkaJako tradičně se před svátky vyrojila na knižních pultech velká řada knih, ze kterých se poměrně těžko vybírá.
Zajímavým tipem na dárek by mohl být životopis zajímavé osobnosti. A my vám jich dnes hned několik nabízíme.

Jednu z nejzajímavějších žen a módní ikonu Coco Chanel máme možnost poznat díky životopisu s názvem Pohled zblízka. Jedná se o pohled velice podrobný a zajímavě sepsaný. Coco byla velmi komplikovaná a vnitřně rozporuplná žena. Z chudých poměrů se dokázala vyšvihnout na pozici, kdy ovlivňovala nejen módu, ale i umění.
Autorka knihy Lisa Chaneyová získala nové informace díky milostné korespondenci a soukromým deníkům. Také se zabývá pohledem Coco na odívání. Nevyhýbá se ani kontroverzním tématům jako byla její drogová závislost, lesbické vztahy nebo poměr s německým důstojníkem během druhé světové války.
Úžasná kniha je také doplněna fotografiemi ze života známé návrhářky.
Vydalo nakladatelství Eroika, 464 stran, doporučená cena: 447 Kč.

edith-piaf-bez-lasky-nejsme-nicŽivot první dámy francouzského šansonu Edith Piaf je obestřen spoustou tajemství. Jean-Dominique Brierre vytvořil její životopis, ve kterém se snaží podat co nejreálnější obraz o této zajímavě ženě.
Beletristickou formou s konkrétními fakty, jmény a daty událostí vypráví o životě legendy. Od narození, přes pohnutý život, včetně všech jejích lásek a vztahu k nim, až po její smrt. Kniha Edith Piaf: Bez lásky nejsme nic obsahuje úryvky z korespondence „osamělého vrabčáka”, úryvky z jejích básní a písní. Ty jsou uveřejněné jak ve francouzštině, tak i s českým překladem. Na závěr nechybí ani výčet diskografie a filmografie.
Vydalo nakladatelství Metafora, 232 stran, doporučená cena: 299 Kč.

EvitaZe dna až na vrchol se také dostala další velká osobnost, kterou byla Eva Perónová, první dáma Argentiny. Z nevzdělané dívky se postupem času stala velká bojovnice a manželka prezidenta. O této velké ikoně lidu vypráví kniha Marcose Aguinise jednoduše nazvaná Evita. Dozvíte se o jejím těžkém životě plném bolesti, bídy a naopak slávy. Bez příkras a milosrdných lží vypráví příběh hlasem samotné Evity.
O tento titul můžete aktuálně do 12. prosince 2014 soutěžit.
Vydalo nakladatelství Metafora, 360 stran, doporučená cena: 349 Kč.

jirina-jiraskova-hvezdou-z-vlastni-vuleO titulu Jiřina Jirásková Hvězdou z vlastní vůle jsme již psali. Jedná se o první reprezentativní životopis oblíbené herečky, který si na vydání poněkud počkal. Autorka Renáta Novotná na něm spolu s herečkou pracovala více než dvě desetiletí. Text je plný ironie, humoru a vlastních vzpomínek Jiřiny Jiráskové. Knihu doplňují rozhovory s kolegy a spolupracovníky herečky (např. s Otakarem Brouskem, s Jiřím Menzelem a dalšími), unikátní písemnosti z jejího soukromého archivu a obsáhlá fotografická příloha.
Výpravná kniha od autorky, která Jiřinu Jiráskovou velmi dobře znala, určitě zaujme každého obdivovatele této výjimečné herečky.
Vydalo nakladatelství Metafora, 232 stran, doporučená cena: 299 Kč.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: