Louisiana je centrem nadpřirozena v tolika románech a v tolika světech, že na tom asi něco bude… V novém young adult příběhu se mísí romantika, tajemno a smrt. Skupinka mimořádných dospívajících musí přijít na kloub zmizení jedné z nich.

La Cachette je malinké městečko uprostřed louisianských bažin, hrdé na své nadpřirozené dědictví. Každý domek v létě nabízí turistům nějaká ta kouzla a věštění, a někteří obyvatelé si ani nemusí nic vymýšlet. Dar mají doopravdy. Stejně jako Letní děti, partička místní omladiny, narozená stejné léto. Grey se sice odstěhovala do Arkansasu, ale na prázdniny se vždy vrací k babičce a kamarádům. Letošní léto je ale jiné – její nejlepší kamarádka Elora je pohřešovaná. Grey se pokouší zjistit, co se jí stalo, některé otázky je ale lepší nechat spát…

Hlavní hrdince táhne na sedmnáct, je právě ve věku mezi dětstvím a dospělostí. V tomhle příběhu to s sebou nese jak první zamilování, tak i objevení věšteckých schopností – a jednodušší slovník. Pro cílové publikum bude asi hovorový jazyk bližší, ale já si na něj musela chvíli zvykat. Je ale fakt, že díky němu snadněji vplujete do hlavy Grey, plné zármutku po kamarádce – nebo přitažlivosti k novému klukovi. Najde se tam vůbec ještě místo na pátrání?

Autorce se povedlo vytvořit melancholickou atmosféru horké Louisiany a města uprostřed mokřin, které si žije vlastním životem a má taky vlastní pravidla. Jedině tam se nemožné věci můžou opravdu stát. Ale nebezpečí tu nepředstavují jen aligátoři a hadi. Bažiny obchází i něco jiného. Je to vrah? Přízrak, vlkodlak?  V tomhle mlhavém a neurčitě se rozplývajícím příběhu nevíte nic jistého. Jen že je to svět jen krůček odlišný od našeho, ale v tom krůčku se schová obrovský kus imaginace.

Temné a kruté lži vypráví příběh plný magie a dlouholetého přátelství. Taky idylické osady, která ale může skrývat léta pohřbená tajemství. Je to taková zvláštní young adult fantasy detektivka. Líbilo se mi, jak autorka do všeho toho teenagerského plácání se v pocitech dostala i klasicky detektivní prvky – jako jsou falešní podezřelí, matoucí stopy a dramatické finále s několika obřími zvraty a jedním hurikánem…

Originál: Dark and Shallow Lies, 2021, překlad: Jan Kozák, vydal: Fragment, 2023, 402 stran

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: