Pětiletý chlapec zmizel beze stopy. Po dvaceti letech se má jeho sestra dozvědět děsivou, velmi zaprášenou pravdu. Co se opravdu stalo, když severní vítr přinesl Konec léta?

Anders de la Motte Konec létaHorký letní podvečer roku 1983. Malý Billy si hraje v zahradě. Nic nedá na matčino volání z okna a otcovy rady, že za plotem mohou číhat hladové lišky, a proklouzne do přilehlého kukuřičného pole. A beze stopy zmizí.

Vyšetřování se rozbíhá, jediným vodítkem je malá botička pohozená na kraji pole. Billyho však, mrtvého či živého, nikdo nenajde. Případ zůstává nevyřešen a ona sžíravá nejistota rodinu zdrtí. Matka po návratu z léčebny spáchala sebevraždu, otec udržuje její a synův pokoj jako živoucí pomník a nezajímá ho nic jiného než růže v zahradě. A Vera se potácí někde mezi.

Po dvaceti letech, změně jména a ochodu z domova, Vera (nyní Veronica) pracuje jako terapeutka v centru psychologické pomoci. Jednoho dne se její křehce vystavěný nový život zhroutí jako domeček z karet, když se na terapii objeví mladík, tvrdící, že jeho kamarád jako malý hoch zmizel. Vera se nestačí divit, když slyší o zahradě, nápadně podobné té jejich, skrýších, které neznal nikdo jiný než oni dva jako malé děti. Mohl by Isak vědět o Billyho zmizení něco víc a snad i pomoci rozpadlé rodině najít pokoj?

Krimiromán Konec léta přináší napínavý příběh o jednom zmizení a rodině, kde nic není takové, jak se na první pohled zdá. Skutečně Billy beze stopy zmizel? Byl unesen a mohl přežít? Či poslední naděje vyhasla a Billy je dávno mrtev? Vera po dvaceti letech rozplétá hustou síť rodinné historie, aby se dostala až na dřeň a objevila nečekané.

Švédský autor a bývalý policista Anders de la Motte je hvězdou ve své domovině, ale českému čtenáři je již také známý. V novém krimi Konec léta, vycházejícím v nakladatelství Knižní klub, rozehrává napínavý příběh s nečekaným vyústěním. Střídá současnost, kdy se Vera snaží najít pravdu, s minulostí, kdy probíhalo zničující a marné pátrání po zmizelém chlapci.

Svižný děj, dobře vystavěné charaktery postav a neutuchající pocit velkého tajemství, jež je třeba odhalit, dělají z Konce léta příjemné odpočinkové čtení k víkendové kávě. Ačkoliv se jedná o severskou detektivku, nemusíte se bát krveprolití jak z Hamleta. Spíše se můžete těšit na poctivé pátrání a hledání hluboko ukrytých pravd.

Severní vítr se zvedá a šumí v kukuřičných klasech. Vítr, jenž je poslem končícího léta, přinesl do rodiny Nillsonovy bohužel i zármutek a smrt. Objevte s Verou, jak to skutečně bylo.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: