Mohutná kampaň v metru i na sociálních sítích propaguje historickou romanci, což není tak obvyklé. Jsou Rebelky z Oxfordu opravdu výjimečné?

Čtenářky, znalé svého oblíbeného žánru, si to tak úplně nemyslí. Knížka Evie Dunmore nijak přehnaně nevybočuje z rozjetých kolejí. Máme tu chladnokrevného a dokonale se ovládajícího vévodu z Montgomery, a proti němu dceru faráře Anabelle Archerovou. Ta se rozhodne studovat v Oxfordu, ale musí oplátkou brojit za práva žen v ženském spolku sufražetek. Což není problém, sama moc dobře ví, jak bídně na tom ženy jsou, ale problémem je cíl jejího snažení – vévoda.

Nastává obvyklá spleť dějových zápletek, kdy se mezi hlavní postavy kladou různé zádrhele a svízele – ať už jejich rozdílné společenské postavení, důstojnost, povinnost nebo čest. Je pravda, že tentokrát těch potíží bylo snad dvakrát tolik, tudíž příběh nepůsobil tak přímočaře. A autorka nenápadně zdůraznila tehdy ještě dost marný boj za ženská práva a svobody, které jim společnost 19. století dost omezovala nejen zákony, ale i etiketou a předsudky.

Nakladatelství moudře vsadilo na ilustrovanou obálku a nedalo tam polonahého piráta, jak je dobrým zvykem. Čtenářky tak snadněji pochopí, že na stránkách nedostanou obvyklé historické porno, ale romantický příběh o odvážné ženě, odhodlané jít si za svými cíli a názory. Evie Dunmore může skvěle konkurovat Lise Kleypas nebo Suzanne Enoch – pokud si i její další díly série udrží dobrou laťku.

Originál: Bringing Down The Duke, 2019, překlad: Michaela Martinová, vydal: Cosmopolis, 2022, 373 stran

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: