O tom, že se dlouho naplánovaná literární akce nemusí hned rušit, se přesvědčilo nakladatelství Mystery Press. Když už domluvili účast tolika hostů, byla by škoda toho nevyužít. A tak se všichni improvizovaně sešli na platformě Zoom na on-line křtu zbrusu nové a v mnoha ohledech výjimečné knihy.

Pátrání po Silvestrovi je výjimečné v první řadě tím, že jde o první nebeletristickou knihu nakladatelství, zaměřeného na detektivky a thrillery. Ale i v knize jde o detektivku, jenže ze života. Tahle „faktografická detektivka“ jak jí začali říkat, má původ v blogu Jana Beránka, na kterém popisoval své úsilí najít cokoli o svém prastrýci, na kterého při sestavování rodokmenu narazil čistě náhodou. Mystery Press o blog klopýtlo také náhodou, díky shodě jmen – Silvestra Němce a Tomáše Němce, majitele nakladatelství.

A jak se účastníci konference i diváci streamu na FB dozvěděli, práce na knize a na jejím vydání byla krásná, ale náročná. O redakci byla požádána Jana Jůzlová, kterou nadchl profesionální přístup autora.

Účastníky byly ze svých doupat a knihoven i pozvaní kmotři knihy, se kterými se autor seznámil právě při pátrání po osudech svého příbuzného coby baťovce v Singapuru, kde zahynul během 2. světové války. Čestným kmotrem byl Jaroslav Olša, bývalý velvyslanec na Filipínách, který připomněl filipínské Čechoslováky a navrhl, že anglické vydání by určitě zajímalo řadu lidí v Jihovýchodní Asii. Dalším z kmotrů byla paní Olga Říhová, vnučka dalšího baťovce Oldřicha Smržáka, která zavzpomínala na rodinné historky z té doby.

V neposlední řadě promluvil i Karel Rožánek, reportér České televize a publicista, který se zajímá o vojenskou tematiku a silné lidské příběhy, což obojí našel v téhle knize. Vypadá to, že se díky němu blýská i na reportáž s panem Beránkem o jeho fascinující cestě za historií své rodiny.

Jak nezapomněl upozornit pan Němec, kniha si vyžádala speciální přístup – krom samotného příběhu obsahuje objemný doprovodný materiál, přes 230 fotografií a dokumentů na křídovém papíře, k mnohým se dostat bylo téměř detektivní úsilí. Vydání takové publikace se neobešlo bez finančních injekcí, a zástupci sponzorů dostali prostor popřát knize hodně čtenářů.

Jan Beránek, Karel Rožánek a Olg Říhová na křtu knihy Pátrání po Silvestrovi

Promluvil Pavel Velev za Nadaci Tomáše Bati, který vyjádřil nadšení z rozšíření baťovské bibliografie o další příběhy. Dokonce jedním ze sponzorů je i vývojářská firma počítačové vojenské hry, odehrávající se v Pacifiku, která autorovi nabídla nejen zafinancování, ale i opoznámkování co do historických souvislostí.

Namísto samotného křtu si účastníci každý sám připili symbolicky whisky se sodovkou Baťovka (další sponzor) a symbolicky také v den 101. narozenin Silvestra Němce. Postavy, díky které se objevily dosud neznámé osudy a příběhy Čechoslováků na druhém konci světa…

Na křest se můžete podívat i ze záznamu na Facebooku.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: