Nový, tentokrát zimní, příběh tak trochu svérázné učitelky kreslení Josefíny je již třetím pokračováním svěží detektivní série Marie Rejfové.

Výstřel při projížďce na lyžích a vánice jsou nemilou kombinací, kterou je nucena snášet uzavřená společnost lidí, mezi kterými je nejspíš i vrah. A když ještě je skupinka posílena o nezvanou návštěvu, je o zábavu postaráno. A co teprve tehdy, když je v náhonu nalezeno mrtvé tělo jednoho z osazenstva uzavřené společnosti. Samozřejmě při těchto událostech nechybí ani Josefína, které hned spěchá na pomoc komisař Tvrdík. Ten ovšem těžko drží na uzdě svou žárlivost, což mu nebrání v tom, aby případ vyřešil, ovšem za vydatného přispění Josefíny.

V parném létě humorný detektivní příběh osvěží, a to nejen pro tu spoustu sněhu. Třetí kniha z této detektivní série Marie Rejfové zvládla tenhle úkol na výbornou. Nejen díky řadě typických ironických výroků Josefíniny babičky, ale i samotné hlavní postavy je kniha zárukou, že se vám bude tvář protahovat do úsměvu.

Jak to říkala? Žena nemusí mít zbrojní pas nebo univerzitní diplom, aby dokázala zpacifikovat chlapa. Stačí luxovat ve stejnou chvíli, kdy si v televizi pustí Branky, body, vteřiny.

str. 121

Romány se svéráznou Josefínou nejsou příliš náročné (a ani to není potřeba), místo toho bezvadně dokáží zlepšit náladu a dopřát oddech a pohodu. V tomto příběhu trochu neočekávaně hodně perlí Josefínina sestra Miroslava a její manžel Karel, kteří jsou předmětem množství zábavných situací. 

Možná detektivka Kdo maže, ten jede (Mystery Press, 2019) nemá úplně vygradovaný děj do té míry, jak jsme byli zvyklí v předchozích románech Komu straší ve věži a Kdo jinému jámu kopá, což ale nemusí nutně představovat problém. Kniha se totiž čte tak rychle, že než se pořádně rozmyslíte, ocitáte se na jejím konci.

Jak je zvykem u titulů Marie Rejfové, pochvalu si zaslouží i vtipná obálka s kresbami Daniela Špačka. Autorka již pracuje na nové knize.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: