Hudební film MUZIKÁL aneb Cesty ke štěstí obsahuje písně ze slavného muzikálu Starci na chmelu, nejedná se však o remake tohoto již klasického filmu. Nyní byl vypuštěn i trailer k filmu.

muzikal-cesta-ke-stestiFilm režisérky Slobodanky Radun (film MY 2) doplní nové verze písní a hudba od Petra Maláska, pro kterého není srdcovější záležitost, než filmový muzikál Starci na chmelu. „Můj tatínek jej napsal v roce, kdy jsem se narodil, tj. v roce 1964. Když jsem byl osloven producentkou Veronikou Schwarczovou ke spolupráci na hudebním filmu s písněmi ze Starců na chmelu, byl jsem poněkud zaskočen. Nedovedl jsem si představit, jakými cestami by se měla takováto záležitost ubírat. Dlouho – týdny…měsíce… jsme si o celé věci povídali, argumentovali pro a proti, hledali paralely s dnešním světem. Se světem o jednu až dvě generace mladších “starců” až se zrodil jakýsi klíč, princip, synopse, která by dle mého a hlavně našeho společného názoru mohla stát sama o sobě jako svébytná kvalita neparazitující na předloze, oslovit generaci, o které vypráví a hlavně, zejména pro znalce originálních “Starců na chmelu”, být důkazem, že určité principy lidského chování a jisté morální čistoty jsou věčné a všudypřítomné v lidském životě napříč věky, generacemi či místy,“ vysvětluje Petr Malásek.

Hudební a taneční složka filmu bude nestandardně pestrá

muzikál 2Hudební složka bude velmi pestrá, od big-bandu 60. let, přes symfonický orchestr, jemnou akustickou kytaru až po současný moderní sound. V tanci od společenských tanců typu bossa-nova či waltz přes pohybové divadlo až k hip-hopu. Společným jmenovatelem nám však bude mladá energie protagonistů a hlavně silný příběh, ke kterému se vše váže, směřuje a umocňuje jeho vyznění. O choreografii filmu se postarala Maláskova manželka Dana Morávková. „Byla to pro mne neskutečně krásná práce, vzájemná energie a nadšení s dvacetiletými tanečníky a herci. Člověk si na sále něco vysní a sen se stane skutečností,“ doplňuje Dana Morávková.

Učitelku choreografie Beátu, hraje Vica Kerekes, která ke své postavě říká: „Moc tam netancuji, mám tam svoje herecké scény a jinak tam hlavně jako učitelka velím. A tak to i v reálu je. Před natáčením jsem si představovala, že jim budu muset vše předtančit…., pak jsem měla možnost sledovat symbiózu mezi učitelkou choreografie a studenty konzervatoře. Stačí jim ukázat gesto a už vědí, jak a co tančit. Oddychla jsem si….“

V dalších rolích uvidíme Romana Vojtka jako učitele zpěvu, v roli profesora výtvarného umění Jiřího Korna, Martina Písaříka jako fotografa. Adam Mišík (David) a Vladimír Polívka (Filip) si ve filmu zahrají rivaly nejen o hlavní roli, ale i o přízeň něžného pohlaví.

Hudební film o touze po úspěchu, kamarádství, rivalitě, odvaze a o lásce

Film vypráví příběh třídy pražské konzervatoře, která má na letním soustředění nazkoušet Starce na chmelu. Studenti jsou ze začátku znechucení, že se budou věnovat klasickému českému muzikálu. Během zkoušení je pohltí kouzlo Starců, ale nechtějí se spokojit se starou choreografií. Do svého nastudování přidají prvky klasického tance, ale i street dance, hip-hopu či pohybového divadla. Neúnavně budují muzikálové představení, do kterého vkládají veškerou svou energii, odvahu a talent. Termín představení se neúprosně blíží a v sázce je mnoho. Úspěch může znamenat vytoužený začátek cesty za uměleckým snem…

Bioscop uvede film do kin 14.1.2016

Zdroj: Bioscop

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: