Návrat do rodného města, kde ji považují za vyvrhele. Temné tajemství z minulosti, které hodlá prosáknout zpět. Závist, maloměšťáctví, ale i touha po krásně ušitých šatech se snoubí v malém australském městečku, kam přijíždí hlavní hrdinka společenského románu Švadlena.

svadlenaKdyž se Tilly vydala z Evropy do krajiny svého dětství, rozhodně neočekávala, že v ospalé australské díře, v městečku Dungatan, zůstane déle než je nezbytně nutné. Mladá žena, kterou místní znají jako Myrtle, přijela pouze, aby se postarala o nemocnou matku. Proč by také meškala ve městě, odkud byla jako malá vyobcována s přízviskem vražedkyně?!

Australská spisovatelka Rosalie Hamová napsala a vydala svou prvotinu Švadlena v rámci kurzu tvůrčího psaní. Stvořila román, u něhož budete chvílemi skučet z pomalosti děje a chvílemi zatoužíte, aby nikdy neskončil. Švadlena je příběhem o vině a nevině, odpuštění a temné touze po pomstě, ale především o prachobyčejných lidských citech a kvalitní módě.

Celé město, plné roztodivných figurek a zatvrzelých maloměšťáků, nenávidí Tilly za údajně spáchanou vraždu. Ona však postupně uhrane především dívky a dámy svým uměním a dovednostmi. Mladá švadlena totiž ve světě pochytila nejmodernější styly a design, a hlavně se naučila zručně a zkušeně šít nejkrásnější šaty v okolí. Jenže, dělá Tilly všechno jen z čistého srdce nebo v ní zraje zlověstný plán? Více již prozradí román Švadlena.

Kniha, která se dočkala i své filmové podoby (vydaná nakladatelstvím Mladá Fronta), pobaví za dlouhých zimních večerů, potěší skvěle vykresleným příběhem a zajímavými městskými obyvateli. A milovníci módy 50. let minulého století neskutečně nadchne detailními popisy různých módních kousků i výstřelků. Švadlena je dobře řemeslně ušitým společenským románem, jenž si rozhodně s chutí přečtete.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: