Pro všechny, kdo se chtějí pobavit a zavzpomínat na „zlatá 80. léta”, Divadlo v Dlouhé připravilo retro hudební komedii na motivy slavného britského románu. 

Adrian Mole je trošku přemoudřelý kluk, kterému brzy bude 14, potýká se s pubertou, školou a svými bláznivými rodiči. Díky tomu, že je přesvědčen o své intelektuální stránce, výtečně glosuje dění kolem sebe. Ať už sousedy – paní Lucasovou, elektrikářku a pana Lucase, kterému se až moc líbí Adranova maminka Pauline, nebo svou novou spolužačku Pandoru. Velký ohlas měl u diváků kamarád Nigel, který se dal na punk (ale jenom v neděli, kdy mu to rodiče dovolí). Partu doplňuje akční babička a taky pan Baxter, kterému Adrian pomáhá v rámci  samaritánského novoročního předsevzetí (a který se k Moleovým tak nějak nastěhuje).

M. Poulová, Č. Koliáš, M. Matejka. Foto: archiv divadla

Představení nemá úplně ucelený děj, spíš se jedná o inspiraci britskými sitcomy – sledujeme řadu navazujících vtipných scének, které Adrian komentuje z pozice toho nejrozumnějšího v širém okolí. Prokládají je hudební čísla, která evokují veselé osmdesátky – klasické tehdejší hity ale dostaly nová slova (obzvlášť se do mysli vryly Fazole nebo oslavná píseň na akumulační kamna. Bee Gees by se divili…). 

Knižní předloha od Sue Townsendové si v Čechách získala řadu příznivců od roku 1988, kdy poprvé vyšla (a od té doby ještě alespoň čtyřikrát). Tajný deník Adriana Molea zůstává stálicí i nadále, ještě pořád ho můžeme najít v osnovách školní doporučené četby, o čemž svědčí i celé školní kolektivy v hledišti. A i když už dnešní omladina nezažila 80. léta, řadu narážek mine a směje se na jiných místech než pamětníci, přesto všichni odcházejí z divadla spokojeni (lehce ohlušeni aparaturou k písním) a s úsměvem. Však také Tajný deník byl vyhlášen Komedií roku 2017 na Grand festivalu smíchu….

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: