Topinambury – zdravá zelenina s krásným květem
Pokud chcete pozměnit jídelníček, můžete si na zahradě, ale i na balkoně vypěstovat topinambur. Nejenže zužitkujete hlízu, ale také se budete moci těšit z květů slunečnice.
Slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus) je také známá jako topinambur hlíznatý nebo jeruzalémský artyčok. Rostlina patří mezi trvalky s velkými podzemními hlízami, které se konzumují podobně jako brambory. Během léta ale rostlina upoutá krásnými velkými žlutými květy, takže sluší zahrádkám.
Do Evropy se topinambur dostal z Ameriky, kde ho jedli a získávali z něj šťávu.
Nutriční látky v topinambuře
Topinambur ukrývá inulin – polysacharid, který se ve střevech chová jako rozpustná vláknina. Působí prebioticky – pečuje o činnost střevní mikroflóry. Mezi další prospěšné látky v topinambuře patří aminokyseliny, ale také minerální látky a vitamíny. Z minerálů obsahuje velké množství draslíku, fosforu, dále hořčík, vápník a železo. Z vitamínů topinambur ukrývá vitamíny skupiny B – niacin, riboflavin, thiamin, folát (kyselina listová), vitamíny C a E.
Topinambur pro zdraví
Na rozdíl od brambor topinambur neobsahuje škrob, je tedy vhodnější pro diabetiky. Výzkumy říkají, že tato rostlina nejen snižuje glukózu v krvi, cholesterol v séru a triglyceridy v krvi, ale podporuje tvorbu inzulínu. Kromě toho zvyšuje vstřebávání hořčíku a vápníku. Také prospívá bifidobakteriím a laktobacilům v tlustém střevu. Hlízy slunečnice topinamburu slouží také jako skvělý antioxidant.
– vysoký cholesterol,
– činnost trávicího systému,
– likvidace volných radikálů
Měli byste vědět
Topinambur může při větším množství nadýmat.
Topinambur v kuchyni
Topinambur se může připravit podobně jako brambor, ale dá se konzumovat i syrový – třeba do salátů, zeleninových pomazánek. Slupku není nutné odstraňovat. Hlízu stačí dobře omýt.
Pěstování
Rostlina je na pěstování poměrně nenáročná – nevadí jí sucho ani zima. Pěstovat slunečnici topinambur můžete i ve velkém květináči. Bude potřebovat oporu, protože může dorůst až výšky 3 metrů. Sklízí se, když začne vadnout nať, většinou v říjnu. Jedna slunečnice vytvoří až necelé 2 kg hlíz. Tyto hlízy nemají problém vydržet v půdě i přes zimu a na jaře z hlízy vyroste nová rostlina.
Zdroj:
Léčivé rostliny. Ottův průvodce přírodou, Ottovo nakladatelství, 2010
https://en.wikipedia.org/wiki/Jerusalem_artichoke
https://www.researchgate.net/publication/330395712_Evaluation_of_antioxidant_capacity_of_polysaccharide_in_Jerusalem_artichoke_Helianthus_tuberosus_L_during_overwintering
To jsem vůbec netušila, že lze topinambury jíst i syrové. Já jsem měla za to, že se musí uvařit jako brambory. Až si je koupím, tak je zkusím ochutnat. Jsem zvědavá, jak syrové chutnají 🙂 . Doma mám akorát topinambury máčené v čokoládě, které jsem si objednala z diatop.cz/ a tak jsou nejlepší 😀 .