Ve Stavernu končí chatařská sezóna, už jen zazimovat a vzpomínat na krásné chvíle v létě a na jaře. Jenže idyle brání krvavé šmouhy, mrtvý muž a taky možná nějaká ta vražda.

Na zimu zavrenoOve Bakkerud se těší na poslední podzimní víkend na chatě. Chystá se na ticho, klid, odpočinek a ničím nerušené chlapského hodování. Po příjezdu mu však zhatí plány vykradený domek. K tomu zahlédne světlo u sousedů, kde už tou dobou nikdo nebývá. Pouhým nahlédnutím zjistí, že i chata slavného moderátora, v níž viděl světlo, má vylomený zámek. A navrch se po dveřích táhnou vskutku podezřelé krvavé šmouhy. Zemřel někdo, či se jedná jen o podivný žert?

Ukáže se, že Ove skutečně našel mrtvolu, k níž se záhy přidá další, kterou objevila ve své chatě novinářka Line. Kola vyšetřování se rozbíhají, vede ho inspektor William Wisting, čirou náhodou Linin otec. Kdo a proč muže zabil, a jak do sebe zapadají všechny dílky skládačky, bude už muset Wisting zjistit v detektivce Na zimu zavřeno.

Ač se jedná o severskou detektivku, norský spisovatel Jørn Lier Horst stvořil příjemného a milého hrdinu, který nemá ani zátěž z minulosti ani důstojnou neřest. Děj, také díky krátkým kapitolám, svižně ubíhá a nutí čtenáře stále hltavěji pátrat a dedukovat, aby se řešení dobral dříve než inspektor. Navíc, autor plně využívá své dlouholeté praxe policejního vyšetřovatele a čtenáře nechává nahlédnout pod pokličku kriminalistické práce.

Barevné listí a káva na verandě se sice po přečtení této knížky nebude zdát tak krásnou představou, ale přesně ke kávě na verandě se hodí. Detektivka Na zimu zavřeno, kterou vydalo nakladatelství Jota, se jednoduše může stát dokonalým společníkem na dovolenkový večer.

Vydalo nakladatelství Jota

www.jota.cz

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: