Severská literatura je již několik let fenoménem a stala se také letošním čestným hostem květnového veletrhu Svět knihy. Nakladatelství Metafora v Praze uvítá švédskou představitelku magického realismu Majgull Axelsonovou a islandskou královnu krimi Yrsu Sigurdardóttir.

Majgull Axelsonová (foto archiv nakladatelství Metafora)
Majgull Axelsonová (foto archiv nakladatelství Metafora)

Letos se hlavním tématem pražského knižního veletrhu Svět knihy stanou příběhy všech žánrů z chladného severu. Literární hosté však rozhodně svými zvučnými jmény nenechají chladným ani jediného čtenáře. Nakladatelství Metafora přivítá v květnu hned dvě zástupkyně vysoce ceněné severské literatury.

Již potřetí zavítá do Prahy Majgull Axelsonová, švédská představitelka magického realismu a držitelka prestižní Augustovy ceny. Axelsonová se českému čtenáři představila již v roce 2002, kdy poprvé vyšel román Dubnová čarodějka. Ten se v letošním roce dočká nového vydání, milovníci krásných a složitých životních příběhů se mohou těšit i na horkou novinku, román Nejmenuji se Miriam.

Autorka, původním povoláním novinářka, se ráda zabývá palčivými tématy doby a její tvorba tak vyrůstá z příběhů utlačovaných, vykořisťovaných a bezmocných. Její román Dubnová čarodějka je na katedře Skandinavistiky vyučován jako dokonalý příklad magického realismu.

Majgull Axelsonová na Světě knihy vystoupí v rámci panelu na téma „autorky“ a díky #ReadNordic se 11. května, tedy v předvečer veletrhu, představí také návštěvníkům Noci literatury v Brně.

Yrsa Sigurðardóttir
Yrsa Sigurðardóttir (foto Kristinn Ingvarsson)

Druhým čestným hostem se stane Yrsa Sigurdardóttir, islandská autorka krimi, která navštíví v květnu Prahu dokonce již počtvrté. Naposled se setkala s příznivci v červnu 2012. Tato první dáma islandského detektivního žánru vystudovala stavební inženýrství a dodnes pracuje na velkých stavbách přehrad a mostů. Psaní se začala věnovat jako autorka dětských knih, aby pozvolna přešla k thrillerům pro dospělé.

Autorka se ve svých detektivních románech velmi ráda inspiruje i bohatou islandskou lidovou slovesností a dohání čtenáře k šílenství občasnými duchařskými zápletkami, které však většinou dokáže na konci spolehlivě vysvětlit. Čeští fanoušci jistě znají šestidílnou sérii s právničkou Tórou, z níž byla poslední knihou Plavba smrti. Koncem loňského roku vyšel, opět v nakladatelství Metafora, thriller se zbrusu novými hrdiny s tajemným názvem Pamatuji si vás všechny.

Yrsa se na Světě knihy představí hned dvakrát. V pátek 13. května od 17 hodin vystoupí v rámci panelu #ReadNordic na téma „krimi“. V sobotu 14. května zavítá na veletrh znovu, aby se od 14 hodin setkala s dalšími čtenáři a pobesedovala s nimi o své práci, nové knize i o Islandu.

Zajímavostí také je, že oběma autorkám bude dopřáno hovořit ve své rodné řeči, besedy budou tlumočeny přímo ze švédštiny a islandštiny.

Další podrobnosti najdete na www.metafora.cz a www.readnordic.cz.

Zdroj: TZ Metafory

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: