Bez n‡zvu-1Už jste dnes zamířili do knihkupectví a koupili si jeden z dvanácti nových titulů v rámci akce knižní distribuce Kosmas nazvanou Velký knižní čtvrtek?

Pokud ne, máme pro vás krátký přehled toho, co je dnešním dnem na knižních pultech zajímavého. Již tradičně se jedná o knihy, které jsou dlouho očekávané a nakladatelství je považují za svůj hit. Již tradičně nechybí ani severský autor detektivek Jo Nesbø.
Jedná se o akci, která se koná podle vzoru britských tzv. „Super Thursday” od roku 2011 i u nás.

Velký knižní čtvrtek vždy doprovází různé akce v podobě autogramiád, setkání s autory, autorská čtení. Od roku 2013 je partnerem akce Městská knihovna v Praze.
„Samozřejmě je jasné, že v digitálním věku je nutné myslet i na uživatele elektronických zařízení a tak jsme v rámci podzimního Velkého knižního čtvrtku odstartovali i první Velký e-knižní čtvrtek. Doufám, že se našim zákazníkům bude líbit,“ říká k tomuto zástupce pořadatele Ctirad Fuchs.

Jaké akce vás čekají? Od 15:30 v Paláci knih Luxor, Václavské náměstí 41, Praha 1 bude podepisovat Andrea Sedláčková svou knihu Moje pařížská revoluce.
Od 17 se na stejném místě můžete setkat s populárním americkým autorem titulu Duch místa Samuelem Shemem.
Městská knihovna, Mariánské náměstí 1, Praha zve na setkání s hvězdami českého literárního nebe, s Josefem Formánkem, Markétou Šichtařovou, Jiřím Hájíčkem, Andreou Sedláčkovou a autorem kouzelných obrázkových knížek pro děti Martinem Sodomkou. Čeká vás autorské čtení, autogramiáda a knihy si můžete zakoupit se slevou 20%
Také v Brně ale 23.10.14 od 17 hod. se bude konat čtení a autogramiáda těchto autorů. Zavítejte do knihkupectví Dobrovský, Joštova 6, Brno.

Historický román, thriller, zahraniční i česká produkce, fikce i skutečné příběhy. Dokonce i technická pohádka. Výběr je skutečně pestrý. Nechali jste se zlákat?
Podívejte se na přehled knihkupectví, kde tituly seženete se slevami.

Jo Nesbø Přízrak (Kniha Zlin)
Samuel Shem Duch místa (Argo)
George R. R. Martin Rytíř Sedmi království (Argo)
Jiří Hájíček Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku (Host)
Kate Atkinsonová Život za životem (Argo)
Andrea Sedláčková Moje pařížská revoluce (Prostor)
Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora Lumpové a beránci (NF Distribuce)
Josef Formánek Úsměvy smutných mužů (Smart Press)
Lyndsay Fayeová Bohové Gothamu (Paseka)
Dore Gold Boj o Jeruzalém (Garamond)
Annick Cojean Kořistí v Kaddáfího harému (No Limits)
Martin Sodomka Jak si postavit motorku (MS studio)

Jo Nesbo_PrizrakJo Nesbo: Přízrak
Harry Hole se po třech letech strávených v Hong Kongu vrací domů do Norska. Po příletu okamžitě míří na policejní ředitelství, kde žádá svého někdejšího nadřízeného, aby se mohl ujmout vyšetřování již takřka uzavřeného případu vraždy na drogové scéně. Harrymu je umožněno setkat se s domnělým vrahem, osmnáctiletým chlapcem, jehož Harry dlouho neviděl, avšak který mu kdysi byl velice blízký. Jejich setkání není jediným překvapením, jež Harryho při vyšetřování čeká. Vražda, zpočátku typická pro drogové prostředí, se rozroste do rozměrů, o jakých se Harrymu ani nesnilo. Sám se okamžitě ocitá ve velkém nebezpečí, protože se kvůli svým aktivitám stává velmi nepohodlnou osobou. Většina stop přitom ukazuje jediným směrem. Směrem vzhůru. A také vyšetřování vede k jedinému, nadmíru překvapivému vyústění.

Samuel Shem_Duch mistaSamuel Shem: Duch místa
Po rozvodu a roce putování světem s Lékaři bez hranic se dr. Orville Rose dozvídá o matčině úmrtí, opouští spokojený život v Evropě a vrací se do fádního městečka Columbia, kde zjistí, že chce-li si vysloužit atraktivní dědictví, musí splnit podivnou podmínku matčiny závěti: strávit v opovrhovaném maloměstě svého dětství rok a třináct dní. Přistupuje na ni jen s těžkým srdcem, přelomový krok mu však do života přináší novou lásku a umožní mu vrátit se ke kořenům – obnovit vztahy s rodinou, shledat se s dávnými přáteli, vyrovnat se se starým nepřítelem i trpkými vzpomínkami a dostává příležitost vypořádat se s komplikovaným vztahem k matce – která, ač po smrti, se v knize svérázným způsobem zhmotňuje a synovi o sobě dává hlasitě vědět.

G.R.R.Martin_Rytir Sedmi kralovstviGeorge R. R. Martin: Rytíř Sedmi království
Dlouho před událostmi, které znáte ze Hry o trůny, sedí Targaryenové pevně na Železném trůně. To ovšem neznamená, že v Západozemí panuje klid. Bratrovražedný boj uvnitř vládnoucí dynastie rozpoltil Sedm království. A právě v té době křižuje krajem potulný rytíř ser Duncan Vysoký. Anebo Dunk tupý jako lenochův meč? Všechno je to nějak zamotané, a to včetně původu jeho panoše Egga.
Tři uzavřené, ale navazující novely ze světa Hry o trůny představují George R. R. Martina tak, jak si jej čtenáři zamilovali dávno před slavnou ságou – jako jednoho z nejlepších povídkářů žánru.

Jiri Hajicek_Vzpominky na jednu....Jiří Hájíček: Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku

Po úspěšných románech Selský baroko a Rybí krev, oceněných Magnesií Literou, se Jiří Hájíček představuje výborem ze své povídkové tvorby.
Dějištěm sedmnácti povídek, které autor napsal v průběhu let 1995—2014, je jihočeský venkov.
Většina příběhů z tohoto povídkového výboru jsou všednodenní lidská mikrodramata, někdy jde více o zachycení nálady a atmosféry, jindy o odvyprávění příběhu nebo o záznam životního pocitu či zkušenosti.
Čtenář tak v textech objeví podzim v krajině, jaro a kvetoucí trávy, žhavé léto, vánoční příběhy i povídky o vesnickém fotbale.

Kate Atkinsovnova_Zivot za zivotemKate Atkinsonová: Život za životem
Angličanka Ursula Toddová zemře těsně po narození jedné únorové noci roku 1910.
V následující kapitole se téže únorové noci narodí znovu, přičemž tentokrát přežije, aby podstoupila celou řadu tragických, mnohdy heroických konců. Tak jako na divadle padá opona, v Ursulině příběhu „padá tma“, tedy smrt. Ta ovšem neznamená temný konec, ale je příslibem dalších, neomezených variant a pokračování.
Není divu, že Ursula mívá silné pocity déja vu; je totiž obdařena možností prožívat tytéž chvíle a stavy znovu a znovu a snažit se zabránit osobním i dějinným katastrofám.

Andrea Sedlackova_Moje parizska revoluceAndrea Sedláčková: Moje pařížská revoluce
Září 1989. V Polsku, Maďarsku pukají ledy, desetitisíce východních Němců prchají ze země, z perestrojkového Sovětského svazu přichází jedna nepředstavitelná zpráva za druhou, vše je v pohybu – jen v Československu se jakoby nic neděje.
Dva měsíce před listopadem 89 se mladá žena, studentka FAMU, rozhoduje k riskantnímu a osudovému kroku. Zůstává v Paříži! Následují týdny a měsíce plné dramatických situací, nejistot a zklamání, ale i okouzlení novým prostředím, krásným městem, ve kterém stojí za to žít, svobodou, kterou stojí za to dýchat. Hrdinka poznává, jak je nečekaně těžké ocitnout se sama, bez domova, ve světě sice lákavém, ale přece jen cizím a chladném. Přichází první nárazy s realitou, ale i nová přátelství, zážitky a lásky.

M.Sichtarova, V. Pikora_Lumpove a beranciMarkéta Šichtařová & Vladimír Pikora: Lumpové a beránci
Satira, thriller, psychologie i peníze v jednom strhujícím příběhu.
Je tu něco znepokojivého v dnešní společnosti.
Krize stíhá krizi, svět velkých peněz se otřásá. A dva svérázní manželé s úžasem zjišťují, že pod povrchem je všechno jinak, než se na první pohled zdá. Zjišťují toho o prohnilosti systému víc, než by bylo milé jim samotným Suchý situační humor, gradující napětí, nečekané psychologické prozření i nanejvýš aktuální varování pro společnost v příběhu od známých autorů několika bestsellerů.
Tady se politická korektnost nenosí!

Lyndsay Fayeova_Bohove GothamuLyndsay Fayeová: Bohové Gothamu

V tom horkém srpnu 1845 se začaly dít hrozné věci. V ulicích New Yorku se objeví vyplašená dívenka, celá zbrocená krví, jež není její. A v odlehlém koutu Manhattanu je brzy poté objeven masový hrob plný znetvořených dětských těl, jimž někdo do hrudi vyřezal znak kříže. Město jen stěží zvládá příliv katolíků, které z irské domoviny vyhnal hladomor, nepokoje jsou na denním pořádku a v místě zvaném Hrobky se utváří zvláštní společenství odhodlaných mužů – první policejní sbor.
Špičkové historické krimi, jehož autorka, vybavená perfektní znalostí místa a doby, vykresluje fascinující obraz americké metropole poloviny 19. století.

Dore Gold Boj o JeruzalemDore Gold: Boj o Jeruzalém
Dore Gold, bývalý izraelský velvyslanec v OSN a poradce premiérů Ariela Šarona a Benjamina Netanjahua, ve své knize vysvětluje, proč bitva o Jeruzalém nabývá na intenzitě právě dnes. Na pozadí třítisícileté historie města a dějin tří největších monoteistických náboženství dokazuje, že svobodný přístup k svatým místům křesťanů, židů i muslimů dokáže zajistit pouze Stát Izrael. Vysvětluje, jak silné pouto váže k Jeruzalému židy, konfrontuje palestinské popírání existence Prvního a Druhého chrámu s nálezy biblické archeologie a ve znepokojivé kapitole o apokalyptickém islámu varuje, že získání Jeruzaléma by spíše posílilo, než utlumilo islamistický extremismus. Kniha je opatřena bohatým poznámkovým aparátem a představuje nenahraditelný zdroj informací pro všechny, kdo se zajímají o izraelsko-arabský konflikt a situaci na Blízkém východě.

Josef Formanek_Usmevy smutnych muzuJosef Formánek: Úsměvy smutných mužů
Když spadnete na dno, nezbývá než se odrazit směrem vzhůru.
Místy úsměvné, místy drsné zápisky z protialkoholní léčebny.
Příběhy čtyř pacientů, kteří se skamarádí při nelehkém úkolu – zbavit se závislosti, černého draka v sobě. Mrazí při sledování jejich předchozích životů, kdy se díky alkoholu ocitají až na pokraji smrti. To jim však při samotné léčbě nebrání zažívat humorné příběhy a situace, které plynou z nenormálního soužití třiceti mužů na uzavřeném oddělení.
Podaří se jim přitom vyhrát válku s démonem alkoholu?

Annick Cojean_Koristi v Kaddafiho haremuAnnick Cojean: Kořistí v Kaddáfího harému
Výjimečná kniha odkrývá pravděpodobně poslední tajemství libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, které pobouřilo celý svět.
V listopadu 2011 publikovala francouzská novinářka Annick Cojean článek o libyjské dívce Surajje, kterou si Kaddáfí v jejích patnácti letech vybral při své návštěvě ve škole a nechal odvléct do svého paláce, kde ji několik let věznil jako sexuální otrokyni. Ukázalo se, že Kaddáfí věznil dívek jako ona stovky, a tak se Annick Cojean rozhodla napsat tuto knihu.
Její první část přibližuje životní osudy Surajji, druhá zavádí čtenáře do zákulisí libyjské diktatury, do pavučiny korupce, teroru, zločinu, fyzického i psychického znásilňování libyjských občanů.

obálka final 2.inddMartin Sodomka: Jak si postavit motorku
Jak si postavit motorku je nová dětská kniha z úspěšné Edice technických pohádek, která kombinuje zábavný příběh malých zvířecích hrdinů s názornými ilustracemi, ze kterých je možné pochopit, nejen jak je motorka sestrojena, ale také funkci motoru, převodovky, zapalování, brzd a mnoho dalších věcí. Mnozí malí čtenáři dobře znají kamarády krysáka Arnyho a vrabčáka Zílu, kteří spolu již postavili auto a letadlo.
Zdroj: TZ Velký knižní čtvrtek

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: