Soukupova_Pod-snehem_tomski_potah01.inddVelký knižní čtvrtek přináší opět pestrou porci stravy pro duši, totiž patnáct nových titulů, které v rámci této akce vybrali a připravili přední čeští nakladatelé a pořadatel knižní distribuce Kosmas.

Jarní nabídka opět kříží žánry. Nebude chybět světová a česká beletrie, kriminální žánr, dětské tituly, sci-fi, cestopis nebo historická literatura faktu. Potěší tajuplné příběhy pro dospělé, ale také bláznivé básničky pro děti.
Již tradičně se budete moci setkat s některými z autorů titulů zařazených do sedmého pokračování Knižního čtvrtku. Autorská čtení jsou naplánována do pražské Městské knihovny na 19. března a o týden později (26. března) do brněnského knihkupectví Dobrovský. Ani o setkání se zahraničními spisovateli nebudou čtenáři ochuzeni. V květnu se budou moci setkat s Charlesem Lewinskym, v červnu dorazí do Čech proslulý jihoafrický spisovatel Deon Meyer a spisovatelka Brooke Davisová.

19. 3. 2015 od 17:00 Městská knihovna v Praze, Mariánské náměstí 1, Praha 1
Setkání s autory a autorská čtení – Petra Soukupová, Jiří Padevět, Petr Janeček, Emma Pecháčková a zástupce Zoo Praha Vít Kahle

26. 3. 2015 od 17:00 knihkupectví Dobrovský, Joštova 6, Brno
Setkání s autory a autorská čtení – Boris Filan, Petr Janeček, Emma Pecháčková a zástupce Zoo Praha Vít Kahle

K Velkému knižnímu čtvrtku již tradičně patří další slevové a jiné akce také knihkupci ve svých prodejnách. Podrobnosti naleznete na: http://www.velkyctvrtek.cz/knihkupectvi.htm.

„Stejně jako v loňském roce bude Velký knižní čtvrtek doprovázet Velký knižní e-čtvrtek, kdy většina knih z jarní nabídky vyjde zároveň i jako e-kniha a tak si na své přijdou i uživatelé elektronických zařízení,“ dodává ještě za pořadatele Ctirad Fuchs.

Seznam titulů:

Petra Soukupová: Pod sněhem (Host)
Tři sestry nasedají jednoho dne do auta a vyrážejí k rodičům na oslavu otcových narozenin. Cestou vyplouvají na povrch dávné příběhy, vzpomínky, křivdy a nenaplněné sny. Bravurně napsané rodinné drama zachycuje spletité osudy jedné rodiny. Román od autorky bestselleru Zmizet, který obdržel cenu Magnesia Litera – Kniha roku 2010.

Jiří Padevět: Krvavé finále, Jaro 1945 v českých zemích (Academia)
Historická publikace přináší formou místopisných hesel informace o násilnostech nacistů, páchaných na civilním obyvatelstvu mezi březnem a květnem 1945. Protipartyzánské operace na Moravě, potlačená povstání, násilnosti na vězních a střelby do obyvatelstva, to vše doprovází 600 unikátních fotografií.

Deon Meyer: Ďáblova hora (Moba)
Příběh osamělého mstitele, luxusní prostitutky a detektiva, který dostal poslední šanci, se proplétají v mrazivém detektivním thrilleru. Tři osudy, jeden průsečík.

George R. R. Martin: Divoké karty (Argo)
V úvodním svazku legendární série antologií editora George R. R. Martina se v sérii skvělých příběhů představí mistři fantastické literatury jako je Roger Zelazny, Howard Waldrop, Lewis Shiner, George R. R. Martin, ale i současní talentovaní spisovatelé tohoto žánru jako je David Levin, Michael Casutt nebo Carrie Vaughnová.

Mackay Malcolm: Nezbytná smrt Lewise Wintera (Panteon)
Je snadné někoho zabít. Je těžké někoho zabít dobře. Lidé, kteří se zabíjením živí, vědí, že pokud selžou, ponesou následky. Ale ani sebelepší plány nepočítají s náhodou. Originální detektivka naruby, kdy od začátku víme kdo je vrah a kdo oběť a přesto napětím ani nedýcháme.

Lois Lowryová: Spočítej hvězdy (Argo)
Německou okupaci své země si kamarádky Annemarie a Ellen téměř neuvědomují až do chvíle, kdy Němci začnou v Dánsku pronásledovat Židy. Ellen je totiž Židovka a ocitá se v ohrožení života. Annemariini rodiče se rozhodnou malou kamarádku své dcery zachránit. Román o hrdinství dánských občanů.

Charles Lewinsky: Gerron (Mladá Fronta)
Životní příběh slavného německého herce a režiséra židovského původu, který byl nacisty transportován do terezínského ghetta. Zde má natočit propagandistický film ukazující šťastný život Židů v tomto městě. Zvítězí touha žít nebo svědomí?

Sorj Chalandon: Návrat do Killybegs (Argo)
Jak se z uctívaného hrdiny stane zrádce? Skvěle napsaný, napínavý a čtivý román inspirovaný skutečnými událostmi – zradou a vraždou vysokého představitele strany Sinn Feín, který byl odhalen jako britský tajný agent.

Brooke Davisová: Ztráty a nálezy (Mladá Fronta)
Náhoda svede dohromady malou Millie, které se ztratila maminka, podivínskou protivnou Aghatu a staříka Karla, který uprchnul z domova důchodců. Společně se vydávají na cestu napříč Austrálií, aby Milliinu maminku našli. Nalézají však také něco jiného – toleranci, lásku, porozumění a přátelství.

Petr Janeček: Krvavá Máry a jiné strašlivé historky (Plot)
Etnolog a folklorista Petr Janeček vypráví padesátku tajuplných příběhů z nejrůznějších míst naší země o nadpřirozenu, přízracích a záhadných událostech. Ať už jsou pravdivé či nikoli, určitě vás pobaví.

Adam Rex: Konečně doma (Paseka)
Bakšiš je jedenáctiletá holčička, kterou při nedávné invazi z vesmíru chaos a lodě mimozemšťanů oddělily od maminky. Mimozemšťané chtějí všechny porobené Američany přemístit na Floridu, Bakšiš se však nehodlá jen tak vzdát a nasedá do auta, které se právě naučila řídit.

Jiří Dědeček, Emma Pecháčková: Hvězdy pražské ZOO (Paseka)
Oblíbený lachtan Meloun, gorila Bikira nebo mlsný medojed Čert. Seznamte se s nejzajímavějšími obyvateli pražské zoologické zahrady. Originální knížka plná fotografií, ilustrací Alžběty Zemanové, bláznivých básniček Jiřího Dědečka a kvízů vychází ve spolupráci se Zoo Praha.

Daniel Glattauer: Není zač (Host)
Série novinových článků spustila lavinu anonymních dobročinných darů. Novináři Geroldu Plasekovi to obrátilo život naruby. Znovu nachází smysl své práce, získává respekt svého okolí a především svého syna. Napínavý a dojemný příběh založený na skutečné události.

Jean –Christophe Rufin:  Nesmrtelná túra do Compostely, Poutníkem chtě nechtě (Prostor)
Cesta do Compostely, pouť vyšlapaná už milióny opánků i goretexové obuvi, opředená legendami, vedoucí úchvatnou přírodou i podél autostrád. Christophe Rufin své utkání a nakonec i splynutí s Cestou popisuje s nebývalým vtipem, švihem a elegancí.

Boris Filan: Klimtův polibek (Slovart)
Román o velké první lásce krutě poznamenané dobou, v níž se odehrává. Adam a Silvie se milují, ale jeho otec je příslušníkem STB a její emigrant. A zbytek Silviiny rodiny, která zůstala na Slovensku, je stále v hledáčku Státní bezpečnosti. Někteří chtěli odejít a jiní nesměli zůstat, někteří museli být proti své vůli spolu a jiní se přesto, že milovali, museli rozloučit.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: