Režisér Clint Eastwood a herec Tom Hanks spojily své síly, aby představili filmovým divákům jeden z největších zázraků v historii létání – fantastické nouzové přistání na řece Hudson v lednu roku 2009.

sully
Foto: Freeman Ent.

Ve čtvrtek 15. ledna 2009 odpoledne vzlétl z newyorského letiště LaGuardia letoun typu Airbus A320. Na palubě bylo 150 pasažérů a 5 členů posádky. Letoun mířil do Charlotte v Severní Karolíně. Nikdy tam však nedoletěl. Zhruba za dvě minuty po vzletu se střetl ve výšce 860 metrů nad zemí s hejnem hus. Několik jich bylo nasáto do obou motorů, které následně vysadily. Sedmapadesátiletý kapitán Chesley „Sully“ Sullenberger se chtěl nejprve vrátit na letiště LaGuardia, případně „doplachtit“ do nedalekého Teterboro, nicméně nakonec na základě svých zkušeností poznal, že ani na jedno nemá dostatečnou výšku a rozhodl se posadit letoun do řeky Hudson.

Velice riskantní manévr se vydařil a všech 155 lidí z letu US Airways 1549 nouzové přistání (v rychlosti téměř 240 km/h) přežilo. Celý svět obletěly záběry pasažérů stojících na obou křídlech letounů, choulících se v sedmi stupních pod nulou a čekajících na záchranu. Času jim přitom moc nezbývalo – letoun se pomalu potápěl uprostřed řeky, která tehdy v lednu měla jen dva stupně Celsia. Naštěstí pasažérům připlavaly na pomoc desítky různých plavidel – především trajektů, které zde jezdily na pravidelných spojích.

Fantastické přistání a následná záchrana pasažérů se staly jednou z nejznámějších událostí v dějinách letectví a vešly do dějin jako „Zázrak na Hudsonu“. Kapitán Sullenberger se stal hrdinou, jeho výkon ocenil jak odstupující prezident George W. Bush, tak nastupující Barack Obama, ale sám Sullenberger zůstal skromný a v nesčetných rozhovorech opakoval, že pouze dělal jen to, na co byl vycvičen a zúročil přitom zkušenosti ze své více než čtyřicetileté kariéry.

Dnes už notoricky známou událost popisovaly stovky článků, stala se předmětem mnoha rozhovorů a po dvou letech se dostala také do jedné epizody dokumentárního seriálu Letecké katastrofy (Mayday). Přesto mohlo někoho překvapit, když se dozvěděl, že „Sullyho“ odvážný kousek bude námětem také celovečerního filmu. Přistání bylo samozřejmě dramatické, ale vzhledem k tomu, že se odehrálo během pár minut, a že i jeden díl zmíněných „Katastrof“ trvá maximálně hodinu, mohl si leckdo klást otázku, jestli téma vystačí na dvouhodinový snímek.

Kupodivu, vystačil. A to ani více než devadesátiminutový film nezačíná od okamžiků před vzletem Airbusu, ani zeširoka od pilotova mládí, jak by se mohlo zdát. Začíná až po přistání, kdy Sullyho v noci trápí zlé sny o tom, jak katastrofálně také mohl let skončit. Hlavní dějová linie se soustředí především na následné vyšetřování, ale přesto se ani na vteřinu nenudíme.

Jsme svědky toho, jak Sully (Tom Hanks – Most špiónů, Atlas mraků, Šifra mistra Leonarda) musí čelit absurdnímu obvinění, že riskantním manévrem zbytečně ohrozil cestující. Nařčení vychází z jednoho z prvních objevů během vyšetřování, kdy se zdá, že jeden z motorů přeci jen fungoval, což by pro návrat na letiště stačilo. Později se také ukazuje, že podle výpočtů i následných letů na simulátoru by měl kapitán i s oběma nefunkčními motory dostatek času pro návrat na jedno ze dvou letišť. Všechny tyhle tlaky nakonec vyvolávají v samotném Sullym pochybnosti, zdali se opravdu zachoval správně. Jak říká jeden ze Sullyho kolegů – i přes záchranu všech pasažérů nedopadl let pro leteckou společnost a pojišťovnu vůbec dobře. Kapitán tak bude muset vynaložit hodně sil na to, aby přesvědčil vyšetřovací komisi, že neměl žádnou jinou možnost.

Ve druhé linii společně s kapitánem vnímáme důsledky toho, co znamená být hrdinou. Mediální kolotoč, na který není skromný pilot zvyklý, v podobě neustálého obležení novináři, ztráty soukromí jeho i rodiny, nebo nesčetných rozhovorů.

Ale nebojte se, na scény dramatického nouzového přistání také dojde. Tvůrci nám ho předkládají postupně, opět v retrospektivních scénách. Nejpůsobivější však kupodivu není ani tak z hlediska triků poměrně standardně natočené přistání, jako spíše scény před vzletem, kdy už víme, co přijde, ale především následné scény záchrany pasažérů z křídel letadla. Ty jsou naopak trikově velmi dobře natočeny a vypadají hodně reálně. Pohled, kdy se kapitán dívá se smutkem na opuštěné potápějící se letadlo, vezme za srdce nejen letecké fanoušky. Zapůsobí i bezeslovná připomínka Newyorčanům na 11. září, a to zejména ve scéně, kdy jakýsi byznysmen z okna kanceláře se zděšením sleduje klesající letadlo, které jen těsně míjí mrakodrapy u Hudsonu…

A přitom Sully: Zázrak na řece Hudson není plny patosu, který bývá pro tento žánr obvyklý a k němuž zvolená látka přímo vybízí. Ve svých 85 letech (!) sáhl filmový veterán Clint Eastwood po knize Highest Duty (česky vyšla pod stejným názvem jako film), kterou napsal v roce 2009 sám Chesley Sullenberger spolu s novinářem Jeffreym Zaslowem. Ten se případného úspěchu filmu bohužel už nedočká, protože zemřel před čtyřmi lety, ve věku pouhých 53 let. Někdejší „Drsný Harry“ se v hereckém důchodu už nějaký čas věnuje tématům, ke kterým se chce osobně vyjádřit a které se dost často týkají svým způsobem osamělých a leckdy jakoby nepochopených hrdinů. Takový byl třeba titulní hrdina jeho předchozího snímku Americký sniper. Eastwoodův nejnovější snímek (režíroval už po pětatřicáté) je ale poctou profesionalitě, obyčejnému lidskému hrdinství, kolegialitě a především skromnosti. Jak říká Sully ústy Toma Hankse v závěru filmu – on nebyl jediným aktérem této dramatické události. Ke šťastnému konci přispěli všichni společně, jeho první důstojník, letušky, pasažéři, záchranáři.

Veskrze sympatická postava si žádá ztvárnění charakterním hercem, takže Tom Hanks v roli kapitána Sullenbergera není velkým překvapením. S bílými vlasy a bradkou na něm odvedli maskéři slušnou práci. Nezanedbatelnou úlohu samozřejmě sehrál i první důstojník, devětačtyřicetiletý Jeffrey Skiles, který nejenže v dané situaci zachoval chladnou hlavu, ale později byl při vyšetřování Sullymu pravou oporou a neváhal se ho kdykoliv a kdekoliv zastat. A to i bez ohledu na to, co zprvu naznačovalo vyšetřování. Jsem rád, že si ho zahrál neméně sympatický Aaron Eckhart (Pád Bílého domu, Temný rytíř, Děkujeme, že kouříte).

Sully je emotivní film, natočený velmi citlivě a bez zbytečného ždímání slz z diváků. Tak silný příběh ani nemá něco takového zapotřebí. Je vidět, že byl vytvářen s velkým respektem. Jak se píše na přebalu zmíněné knihy (její recenzi Vám přineseme později) Sullyho příběh nám připomíná, že „… i v době mezikulturních střetů, tragédií a nejistoty stále existují hodnoty, za něž je třeba bojovat, a že pokud jsme připraveni, dokážeme zvládnout i nečekané životní výzvy.“. Děkuji, pane Eastwoode, že jste to natočil. Jsem moc rád, že jsem ten film mohl vidět.

Sully
USA 2016
Česká premiéra: 8.96. 2016
Režie: Clint Eastwood
Hrají: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney, Anna Gunn, Autumn Reeser, Holt McCallany, Jerry Ferrara, Max Adler, Sam Huntington, Wayne Bastrup, Valerie Mahaffey, Jeff Kober, Mike O’Malley, Chris Bauer, Gary Weeks, Wilbur Fitzgerald, Brett Rice, Jeremy Luke, Robert Pralgo, Patch Darragh, Doris McCarthy

Délka: 96 minut
Mluveno: anglicky (české titulky)
Oficiální česká stránka filmu: http://www.freeman-ent.cz/klient-84/kino-78/stranka-1669/film-97195
Oficiální stránka: http://www.sully-movie.com/

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: