Naděje na dědictví či věno veškerá žádná, zbývá jen odejít. Co mladičké Irce přichystá veliký New York, divočejší snad víc než celé Irsko? Svižný román Brooklyn otevírá otázku imigrace v 50. letech minulého století.

BrooklynEilis žije s matkou a sestrou v irském maloměstě. Jelikož se jí nedaří najít pořádnou práci a její vyhlídky na zářnou budoucnost jsou takříkajíc mizivé, využije nabídku a odstěhuje se do New Yorku. Brooklyn 50. let nabízí sice více možností uplatnění a zhodnocení vlastních dovedností, leč ani ta nejlepší práce mladé dívce nepomůže od stesku po domově a pocitu vykořeněnosti.

Autor Colm Tóibín vás z líného a malého irského městečka vrhne do rušného New Yorku tak odvážně a rychle, že plně pochopíte Eilisino počáteční zoufalství a ztracenost. Postupně však čtenáře donutí si zamilovat nejen hlavní hrdinku, ale i všechny kolem ní, a beznadějně tak propadnout jejich kouzlu. Ale nebyl by to irský román, kdyby právě ve chvíli, kdy se Eilis začíná usazovat a najde také lásku, nezasáhl nemilosrdný osud, nepřinutil ji opustit manžela a vrátit se zpět na zelený ostrov.

Román Brooklyn vyšel letos v nakladatelství Mladá Fronta v novém vydání s filmovým přebalem. A není divu, křehký, čtivý a rychle ubíhající příběh přímo vybízí ke zfilmování. Živě vykreslené postavy, sympatická hrdinka a celá škála emocí, které při čtení zažijete, dělají z Brooklynu knihu, kterou nelze než doporučit.

Navíc, léty prověřená teorie říká, že nejlepší romány o ženách píší muži. Je tedy dobře, že Colm Tóibín a jeho Brooklyn toto přesvědčení nezklamali.

www.mf.cz

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: