Mikoláš Aleš, Josef Lada, Antonín a Josef Mánesové, Emil Filla, Toyen, Julius Mařák, Václav Špála, Antonín Slavíček nebo Jan Zrzavý, to jsou jen některá jména z více než dvou set slavných českých krajinářů, jejichž díla můžete obdivovat do 1. listopadu 2015 v Jízdárně Pražského hradu a v Galerii Diamant S. V. U. Mánes.

 Otakar Lebeda, Rybník Malý Dubovec
Otakar Lebeda: Rybník Malý Dubovec

Výstava mistrů české krajinomalby 18. až 21. století pod názvem Má vlast – pocta české krajinomalbě je pořádána po dlouhých více než 30 letech. V expozici jsou vystaveny práce ze sbírky Pražského hradu, které ještě nebyly veřejně představeny. Zahrnuje také slavná díla našich krajinářů z veřejných sbírek, desítek galerií i soukromých kolekcí.

Krajinomalba se celosvětově počítá mezi návštěvnicky nejpřitažlivější výtvarné okruhy. Krajiny coby všeobecně srozumitelné a emočně sdílné obrazy evokují jednoznačně pozitivní pocity, jako jsou domov, rodina, svoboda, vlast, harmonie.

„Cílem výstavy je posílit vědomí národní důležitosti, ukázat rozmanitost koutů celé vlasti, rozličné typy uměleckého pojetí krajinomalby v běhu několika po sobě jdoucích generací. Díla však nepředstavují jen krásu naší země. Najdete mezi nimi i nestárnoucí scenérie z Francie, Itálie, pobřeží Jadranu a dokonce i z exotických krajin, jako jsou například Čína nebo Cejlon, dnešní Srí Lanka.”

Antonín Chittussi Lovětínský rybník
Antonín Chittussi: Lovětínský rybník

V omezeném nákladu bude dokonce u příležitosti státního svátku dne 28. října 2015 o výstavě vydána exkluzivní obrazová publikace. Na více než 700 stranách formátu 237 x 300 mm budou reprodukována všechna vystavená díla spolu s komentáři našich předních umělců a kritiků jako jsou např. F. X. Šalda, Miloš Jiránek, Zdeněk Würth, František Dvořák, Emil Filla, Václav Špála, Michael Zachař a další. Knihu si budete moci zakoupit v běžné distribuční síti, v Galerii Diamant nebo již dnes objednat na webu vystavamavlast.cz.

Tato oslava velkých českých malířů, kteří na svá plátna během několika staletí převedli nádheru naší země, bude k vidění do 1. listopadu 2015 v Jízdárně Pražského hradu a v Galerii Diamant S. V. U. Mánes (Spálená 82/4 – roh Rettigové a Lazarské, Praha 1 – Nové Město). Pořadatelem výstavy je Spolek výtvarných umělců Mánes a Správa Pražského hradu.

Zdroj: vystavamavlast.cz

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: