Nesmiřitelný evoluční biolog jede se svým asistentem doprostřed anglického venkova šířit osvětu. Bůh neexistuje, profesor to ví a pořádně to těm křovákům nandá. Dostat se ale do Horní Řitky nebude jen tak, cesta totiž zapadá sněhem a slovutný pan Richard Dawkins uvízne na neurčito v místě zvaném Trhový Dírec, navíc ubytován u manželů reverendů. Což doktor bere jako velkou výzvu, natlouct těm pánbíčkářským idiotů trochu vědy do hlavy. Kulturní šok a rozdíly mezi převzdělaným vzdělancem a lidovými postavičkami mají na svědomí řadu absurdních situací, které vám mnohdy polechtají bránici.

profesor-snehem-zavatyBláznivé gagy s proudy vesničanů, kteří se přicházejí poradit s „doktorem přes bliologii“ na nejrůznější témata, střídají zuřivé půtky Dawkinse a jeho hostitelky paní Potterové. Naštěstí se kniha prezentuje jako „fraška“ kde je všechno jaksi nadsazené, čímž se vysvětluje, jak může být Dawkins takový omezený idiot a hulvát. Jinak by už dávno dostal po hubě, a to i od mírumilovné paní Potterové, kterou uráží nejvíc. Takhle je vám jasné, že je doktor arogantní a nesnesitelný a samolibý schválně, aby byl text co nejsatiričtější a propastný rozdíl mezi nafoukanou elitou a selským rozumem co největší.

Intelektuálnější čtenáři určitě dokáží proniknout i k hlubší úrovni satiry a pochopí, jaké nesmírné kecy vlastně profesor používal jako své argumenty. My běžní čtenáři dešifrujeme alespoň tolik, že Dawkins obhajoval svoje stanoviska stejně zuřivě a bezhlavě jako lecjaký náboženský fanatik, proti kterým tak brojil. Výsledkem je, že ať už si o evoluci myslíte cokoli, tady budete držet palce vesničanům, čistě jen ze vzdoru.

Románová taškařice má ještě jednu rovinu, totiž autor použil osobu skutečného vědce Richarda Dawkinse a nakladatelé se knihu báli vydat z obav, že je reálný biolog zažaluje. Těžko říct, co si o téhle karikatuře sebe sama asi myslel, v médiích na tohle téma dělá mrtvého brouka, ale příběh mu moc nelichotí. Dan Rhodes musel rukopis vydat vlastním nákladem…

Románek můžete brát jako ostrou kritiku zabedněnosti a netolerance anebo také jako ujetou historku o tom, co může způsobit sněhová kalamita

 

Originál: When the Professor Got Stuck in the Snow, 2014
Překlad: Jana Jašová
Vydal: Leda, 2016
262 stran

 

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: