Advent a vánoční svátky by měly být obdobím, které láká svou pohodou. Přitom se toho snažíme hodně stihnout, pořádáme nákupní štvanice, propadáme úklidovému šílenství. Jak navrátit čas pohody a nenechat se vytrhnout z příjemně strávené doby? Monika Nevolová prozrazuje, jak na to.

Obálka Peji Ti krásné Vánoce.inddPůvod Vánoc se váže ke slunovratu a slavnostem, které se konaly asi před 2 500 lety ve starověkém Římě.

„Vánoce nejsou o tom, jak je trávíš, ale s kým je trávíš.” (Řecké přísloví)

Psycholožka a koučka Monika Nevolová začátkem listopadu vydala u nakladatelství Grada knihu Přeji Ti krásné Vánoce, která čtenáře provede obdobím, na které je třeba udělat si čas a pořádně si ho prožít a nenechat se zbytečně strhnout nešvary moderní doby.

„Konec roku, období adventu a vánočních svátků, to by mělo být jednoduše období rozjímání, zastavení se, čas, kdy je dobré oslavit, co se za rok podařilo, a pomyslet na to, co si přejeme v roce novém. Je to čas, kdy je důležité, co nejvíce se věnovat rodině a blízkým, zvláště pokud jsme to během roku příliš nedělali.”

Navrhuje vytvořit si Seznam vděčnosti, který vám pomůže si řadu věcí ujasnit.

Začněte s přípravou na svátky už koncem listopadu. Nezapomínejte si užít svátky, které provázejí Advent. Na sv. Barboru byste prý neměli dávat dětem domácí vězení, protože podle legendy Barborku věznil její otec ve věži. Na sv. Lucii, patronku slepců, optiků, nemocných dětí a elektrikářů je důležité to, co není vidět. Pořádně si užijte i jednotlivé vánoční dny, ke kterým patří také sv. Štěpán, Tři králové a Hromnice – den, na který se spousta lidí těší, protože se noci zkracují a dny prodlužují.

Monika Nevolová přináší rady, jak zvládnout úklid a nenechat se zničit, protože to k těmto svátkům opravdu nepatří. A její cenná rada: „Jděte na to tentokrát chytře, ukliďte to, co je třeba zejména pro vaši duši, a ten opravdu velký úklid si nechte až na jaro.”

Získáte také stručný návod jak na to, abyste vše smysluplně zvládli. Stanovte si priority, na co byste měli rezignovat a nezapomeňte zapojit děti formou zábavy. Průběžně se zbavujte nepotřebných věcí, které se vám připletou do cesty. A přináší i řadu dalších rad.

Jak říká autorka, proveďte si především vánoční úklid v sobě a udělejte si osobní inventuru.

preji-ti-krasne-vanoce-ukazka
Co byste určitě neměli opomíjet, je vytvoření správné atmosféry Vánoc. Adventní kalendář, adventní věnec, zdobení stromku, slavnostní tabule na Štědrý večer s typickými záležitostmi jako jsou rybí šupiny pod talířem a podobně.

Monika Nevolová také radí, jak se vypořádat s typickým nešvarem, který postihuje velký počet lidí a který tak hezky vystihl Frances Wright: „Domácí mazlíčci, stejně jako jejich majitelé, mají tendenci se rozšiřovat v období Vánoc.”

Útlá knížečka Přeji Ti krásné Vánoce je skvělým průvodcem během tohoto období. Sympatické provedení je skvěle graficky zpracované, včetně kreseb Michala Sušiny. Publikace je navíc plná tipech v rámečcích a zajímavých inspiracích na červeném pozadí, které opravdu stojí za přečtení. Titul stojí při vás a napovídá, jak byste si mohli užít toto krásné a magické období a jak se v jeho průběhu nenechat uštvat, protože o tom advent ani Vánoce opravdu nejsou.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: