Moderní pohádkové jednohubky pro nejmenší čtenáře potěší jistě všechny, kteří si před spaním rádi čtou krátké příběhy s dobrým koncem. Aby se děti divily, pohádková knížka, kterou znali již rodiče dnešních dětí, se k radosti všech vrací do dětských rukou v podobě nového vydání.

Aby se děti divily - přebalAlois Mikulka, brněnský rodák, český malíř, sochař, grafik, ilustrátor a scénograf je důvěrně známý i českému čtenáři. Je totiž autorem knihy pro děti i dospělé, hravých pohádek, básní i próz. Za své práce získal mnohá ocenění, včetně dvou Zlatých stuh za dětskou knihu.

Jeho láska ke knihám, výtvarnému umění a nakonec i pochopení pro dětského čtenáře, se plně promítla rovněž do čtenářsky ceněné knížky pohádek Aby se děti divily. Kniha, která vyšla poprvé již v roce 1961, se letos dočkala nového vydání v nakladatelství Jonathan Livingston.

Mikulka, jenž knížku sám také ilustroval, rozehrává s vtipem a fantazií příběhy s náměty z obyčejného života a přetváří je v půvabné pohádky. Vybral si obyčejné i neobyčejné věci, které děti jistě ze svého okolí znají. Takže budou děti moci trnout, jestli hlemýždi přestanou vrzat kolečka, zda myška dostane pokutu za jízdu v trolejbusu na černo či jestli chytrá moucha zachrání námořníka před utopením. A to se budou divit, o čem všem může vzniknout hravá krátká pohádka.

Aby se děti divily, přečtěte jim pohádky ze stejnojmenné knížky. Možná se budou divit právě tomu, že jste jim knížku nečetli už dříve. A ti, kteří měli knížku sami jako děti, určitě nové vydání uvítají jako nostalgickou připomínku vlastního dětství.

ABY SE DĚTI DIVILY, Alois Mikulka

Vydalo nakladatelství Jonathan Livingston, v roce 2015

www.jonathanlivingston.cz

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: