Ministerstvo kultury oznámilo, že letošním laureátem Státní ceny za literaturu je básník Pavel Šrut. Ceny za přínos v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění a architektury byly uděleny v pondělí 26. 10. 2015 v Anežském klášteře v Praze.

Lichožrouti kompletPavel Šrut je známý básník, textař, překladatel a autor knih pro děti, velkou popularitu získal svými Lichožrouty.

Autorovi příznivci se mohou těšit na nové vydání legendárního Hlemýždě Čilišneka. Titul, který Šrut vytvořil společně s Jiřím Šalamounem. Toto vydání je zároveň dárek letošním jubilantům: Pavel Šrut oslavil 75. narozeniny a Jiří Šalamoun 80. narozeniny. Hlemýždě Čilišneka vypravil pro novou generaci uznávaný knižní grafik a také blízký Šalamounův přítel Luboš Drtina.

20. listopadu vychází opět v nakladatelství Paseka dárek v podobě krabice, v níž začínající lichožroutologové najdou všechny díly: Lichožrouti, Lichožrouti se vracejí a Lichožrouti navždy. Podobu krabice vytvořila ilustrátorka Galina Miklínová, která aktuálně pilně pracuje na celovečerní animované verzi Lichožroutů. Ta má přijít do kin na podzim 2016.

Další ceny od Ministerstva kultury obdrží například dramatik Jaroslav Vostrý, skladatelka Ivana Loudová, režisérka Drahomíra Vihanová nebo kameraman Miroslav Ondříček, který cenu obdrží in memoriam.

Přehled všech oceněných naleznete na stránkách Ministerstva kultury.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: