Hadley, Fife, Martha, Mary. Čtyři ženy, čtyři životy, jeden vzájemně propletený osud. Nyní, díky audioknize, rovněž čtyři hlasy. Paní Hemingwayová dostala šanci promluvit.

naomi_woodova_pani_hemingwayova_audio_onehotbook_3d Ernest Hemingway byl skvělý spisovatel, hrdý bojovník a sebevědomý pijan. Nikdy však nebyl vynalézavým milovníkem a to to méně dobrým manželem. Přesto mu ženy padaly k nohám, aby podlehly jeho tajemnému kouzlu. Čtyři ženy si Hemingway podmanil natolik, že se za něj provdaly. Dostalo se jim privilegia být paní Hemingwayovou. Každá však poznala, že život se slavným mužem není jen slast, a medové dny vystřídají horší. Osud čtyř žen se spojil v jeden, když se staly Ernestovou manželkou. Sokyně i kamarádky, v Hemingwayově životě plném boje i vášně byl od lásky k nenávisti pouhý krůček.

Britská autorka Naomi Wood si osud nespoutaného spisovatele, a především jeho čtyř žen, vybrala jako téma čtivého románového životopisu nazvaného prostě Paní Hemingwayová. Nyní dostaly Nestovy dámy šanci promluvit díky stejnojmenné audioknize z vydavatelství OneHotBook.

Paní Hemingwayová není dech beroucí detektivka ani horor, u něhož si napětím ukoušete prsty. Román je vyprávěním o čtyřech ženách, obyčejném životě a lásce i nenávisti k jedinému muži. I když nezhynete napětím a konec pravděpodobně všichni znáte ze školy, stejně se od poslechu audioknihy Paní Hemingwayová nedokážete odtrhnout.

pani_hemingwayova_obsazeni_onehotbookByly čtyři, a tak i v audioknize se v Hemingwayovy manželky promění čtyři skvělé herečky. Křehkou Hadley, “tou první z nich”, se stala herečka pražského Činoherního klubu, Dana Černá. Černá propůjčila Hadley něhu, nevinnost, a touha po šťastném vztahu z ní přímo čiší.

Pomyslné žezlo předala živelné Fife v podání Jany Strykové. Připravte se na to, že s Fife se vám nebude chtít až tolik sympatizovat, protože byla jednoduše trochu mrcha. Stryková jí však dokonale vtiskla tu tak velkou kapku nenávisti, abyste ji mohli i litovat, když ji Nesto opustí.

Třetí paní Hemingwayovou se stala Petra Špalková. Podle mě byla Martha nejsympatičtější z manželek. Špalková obsáhla živelnou a bojovnou válečnou reportérku beze zbytku. Její příběh vypráví tak, jak jen Martha podle mě žila – svobodomyslně a nespoutaně.

Posledním kouskem skládačky byla Mary, rovněž novinářka. Tato čtvrtá manželka se dočkala nejsmutnějšího konce svého vztahu, to ona uslyšela jednoho kalného rána osudný výstřel. Herečka Taťjana Medvecká umně vtiskla své hrdince tolik potřebnou rozvahu, klid a pochopení pro stále nespokojenějšího a zoufalejšího manžela – spisovatele.

Nechte se pozvat do časů, kdy muži umírali pro správnou věc, škeble chutnaly dálkou a mořem a ženy milovaly bez podmínek. Objevte dobu, kdy život býval jako pohyblivý svátek a Ernest Hemingway teprve vymýšlel, komu zazvoní hrana. Čtyřmi sametovými hlasy promlouvají čtyři hrdinky z audioknihy Paní Hemingwayová. Z knihy, kterou nedokážete vypnout, dokud nezazní Ernestův výstřel.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: